Migrationsverket. Foto: Anders Wiklund/TT.
Språkexperten ska ha förfalskat sin meritlista. Foto: Anders Wiklund/TT.

Migrationsverkets språkexpert förfalskade meritlista

"Han har ingen kännedom om det område som jag kommer från."
1:54 min

Turerna kring Migrationsverkets samarbetspartner Sprakab fortsätter. Enligt Uppdrag granskning är en av företagets analytiker dömd för flera brott. Han ska också ha förfalskat sitt CV. Mannen har gjort 5000 språkanalyser åt Migrationsverket.

– Han har ingen kännedom om det område som jag kommer från. Han ljuger, säger Mohammed.

Mohammed uppger att han kommer från Somaila. Enligt Uppdrag granskning uppger han detaljer om landet som är korrekta och som är lätta att kontollera. Men Sprakabs språkanalytiker anser att uppgifterna inte stämmer. Det eftersom han inte kan tillräckligt om landet eller språket. Han kommer istället från Somaliland fastslås det. Och det också dit han enligt Migrationsverket ska utvisas.

Förra vecka kunde Ekot avslöja att Sprakab gjort bristfälliga språkanalyser på en nordkoransk pojke. Analyser som vägt tungt i beslutet att utvisa pojken till Kina. Kina som kan komma att skicka honom vidare till Nordkorea.

Och i Mohammeds fall är det alltså enligt Uppdrag granskning en man dömd för narkotikabrott och olaga hot som gjort intervju med honom. Och som dessutom har skulder till kronofogden. Språkanalytikern har gjort 5000 språkanalyser åt Sprakab. 

– Det är helt felaktigt. De är ute och cyklar helt och hållet. Vi känner väl till hans bakgrund. Han finns inte i polisregistret, säger Pia Luu, VD för Sprakab.

Det stämmer inte alls?

– Nej.

Okej kan ni bevisa det?

– Vi bevisar inte för reportrar vad våra analytiker har för bakgrund. Vi lämnar in alla handlingar till Migrationsverket som kräver handlingar om våra analytiker. Vi jobbar under sekretess, säger Pia Luu.

Men när Uppdrag granskning låter Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket ta del av uppgifterna om språkanalytikern visar det sig att de är helt nya för honom.

--  Det här måste vi utreda vidare och se om det förhåller sig på det sättet, det är självklart att det är en allvarlig brist säger Fredrik Beijer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".