Foto: Abbas Dulleh/TT.
Sjukvårdspersonal i Liberia. Foto: Abbas Dulleh/TT.
Ekot på plats i Liberia

Experimentella ebolamediciner testas i Västafrika

Resultat först i februari
1:42 min

Tre nya läkemedel mot ebola ska börja testas på patienter i Västafrika med början i december. Läkemedlen som tagits fram av europeiska laboratorium, kommer att tas i bruk trots att de ännu inte testats varken på djur eller friska människor.

Ett läkemedel mot det dödliga ebolaviruset står högst på önskelistan i ebola-drabbade Västafrika. Drygt 5000 människor har dött och fortfarande smittas fler varje dag.

När nya patienter skrivs in på Läkare utan gränsers ebolaklinik här i Monrovia så får de några tabletter i en påse, det är enkla och vanliga läkemedel som paracetamol mot feber och läkemedel mot diarréer. Men sjukdomen drabbar olika människor på olika sätt, och mot många av symptomen, står läkarna handfallna.

Det man bland annat ska göra nu är att använda blod eller plasma från ebolapatienter som tillfrisknat, eftersom deras blod innehåller antikroppar mot det som framkallar sjukdomen.

Läkemedlen ska testas direkt på patienter, trots att läkemedlen inte genomgått sedvanliga kliniska tester. Men de respektive ländernas myndigheter har godkänt försöken, som följer internationella medicinska och etiska krav.

Läkare utan gränser är själva inte inblandade i framtagningen av läkemedlen, men organisationen har länge jobbat med sjukdomen och var först med att öppna ebolakliniker.

De första testerna kommer att göras på Läkare utan gränsers kliniker i Guinea Conakry, dels i huvudstaden Conakry, dels i Guéckédou, den stad nära gränsen mot Sierra Leone och Liberia, där det stora ebolautbrottet började.

De första resultaten av hur effektiva de nya läkemedlen är väntas i februari. Också ett tredje läkemedel är på gång, men kommer troligen först nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".