Jan Egeland, generalsekreterare för Norska flyktinghjälpen. Foto: AP Photo / Keystone, Laurent Gillieron / TT.
Jan Egeland, generalsekreterare för Norska flyktinghjälpen. Foto: AP Photo / Keystone, Laurent Gillieron / TT.

Flyktingar riskerar att bli fast i Syrien

"Det vi länge har varnat för har nu blivit verklighet"
2:04 min

Antalet syriska flyktingar som lyckats ta sig ut från Syrien har minskat kraftigt och tiotusentals civila riskerar att bli fast utan möjlighet att ta sig ut. Det konstateras i en ny rapport från Norska Flyktinghjälpen, NRC och International Rescue Committee, IRC.

Grannländerna har inte längre möjlighet att ta emot fler flyktingar och dörrarna till tryggheten har stängts, säger Jan Egeland, generalsekreterare i NRC.

– Det vi länge har varnat för har nu blivit verklighet. Samtidigt som kriget rasar och vi inte får in tillräckligt med hjälp i till Syrien så möter ständigt fler flyktingar stängda gränser. De kommer alltså inte ut, säger Jan Egeland.

Förra året lyckades i snitt 150.000 fly Syrien varje månad. I år har flyktingströmmen minskat i princip varje månad, i oktober var antalet nyregistrerade flyktingar drygt 18.000 enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Det är inte färre som vill ta sig ut tror Jan Egeland, problemet är att grannländerna inte längre klarar av anstormningen och därför delvis stängt sina gränser, hittills har grannländerna tagit emot 3 miljoner flyktingar medan övriga världen inte ens övervägt att ta emot en bråkdel av det.

Jan Egeland kallar det för en kollaps för den internationella solidariteten.

I stället för att själva ta emot flyktingar har omvärlden valt att hjälpa i närområdet, men det är just den strategin som orsakat de stängda gränserna säger Jan Egeland.

– Europa har ju länge sagt "vi kan inte ta flyktingar till Europa, vi ska hjälpa i närområdet" men hjälpen till närområdet har bidragit till att gränserna stängts eftersom grannländerna blivit överbelastade, säger Egeland.

Det som behövs är att andra, förutom grannländerna tar emot många, många fler syriska flyktingar. Annars får vi leva med att vi stått och sett på medan människor vi hade kunnat rädda istället dör.

– Det som händer är att fler kommer att dö inne i Syrier. Nu väntar tiotusentals människor på den syriska sidan av gränsen och om vi inte tar emot fler flyktingar från regionen så kommer gränserna fortsätta att vara i realiteten stängda, och då kommer många fler människor att dö och det sker medan vi alla står och ser på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".