Foto: AP Photo / Mary Ann Chastain / TT.
Foto: AP Photo / Mary Ann Chastain / TT.

Risk för vaccinbrist

"Leverantören kan inte säga riktigt när i tiden nästa leverans kommer"
1:27 min

På flera håll i landet är det nu brist på influensavaccin, trots att vi bara är i början av vaccinationstiden.

– Det har blivit jätteolyckligt att leverantören inte lyckts leverera den mängd vaccin som landstinget har beställt. Det gör att vissa vårdcentraler fått slut på vaccin och har inte fått några nya sändningar, säger Annika Arkevid, ansvarig för samordningen av influensavaccineringen i Östergötlands län.

– Leverantören kan inte säga riktigt när i tiden nästa leverans kommer, det kan bli i nästa vecka eller veckan därpå, säger Annika Arkevid.

Just nu annonserar många landsting i landet om att det är dags att vaccinera sig mot influensan och man vänder sig särskilt till alla som tillhör olika riskgrupper, som exempelvis äldre, gravida eller kroniskt sjuka.

Men den som bestämt sig för att ta sprutan, kan behöva höra av sig vårdcentralen för att vara säker på att det verkligen finns vaccin.

I flera län rapporteras nu om brist på vaccin. En av distributörerna har slut på lagret och eftersom vårdcentralerna nu beställer mer vaccin än vad som förutsetts, börjar nu lagren sina även där.

– Och där har också redan många vaccinerat sig, med det är också många kvar som tyvärr har fått vänta, säger Annika Arkevid.

Den distributör där lagren nu står tomma säger att landstingen helt enkelt inte från början planerat och beställt för de mängder som nu efterfrågas.

– Vi tycker att det är olyckligt eftersom vi har våra drop in-mottagningar just nu och de är bemannade med personal som skulle ta hand om alla patenter som ville vaccinera sig. Nu blir det så att patienter på några ställen får återkomma om en vecka eller två, säger Annika Arkevid. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".