Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vaccin mot denguefeber på väg

Publicerat fredag 14 november 2014 kl 03.05
Forskat på vaccin i 70 år
2:23 min
En ung flicka på en sjukhussäng täckt av blått myggnät.
1 av 3
En ung flicka med denguefeber. Foto: TT
2 av 3
Ett bostadsområde i Nicaragua gasas i jakt på de dengue-bärande myggorna. Foto: TT
Närbild på den smittbärande myggan
3 av 3
Myggorna som bär denguefebern trivs i storstäder. Foto: TT

Ovanligt många utbrott av den tropiska sjukdomen denguefeber har skett i världen i år och antalet fall av dengue har femfaldigats på tio år. I Sverige är det omkring 200 som drabbas varje år, vanligen efter en vistelse i tropiska länder. 
Forskningen för att få fram ett vaccin har pågått länge, men en studie i New England Journal of medicine visar att det kan finnas hopp.

Antalet fall av den tropiska sjukdomen denguefeber ökar i världen och i år har flera större utbrott skett. Bland annat i Brasilien där en miljon har smittats och i Kina med 26 000 smittade och minst sex dödsfall.  I år har 119 svenskar diagnosticerats med denguevirus, men sjukvården väntar fler fall när högsäsongen för resor till bland annat Thailand nu börjar.

Sjukdomen sprids med myggor framförallt i tropiska områden. Det finns ingen effektiv behandling av denguefeber, men försök med ett nytt vaccin har visat lovande resultat. 

– Man har gjort försök med vaccin mot denguefeber ända sedan 1940-talet, då den amerikanska militären drabbades hårt under andra världskriget. Och det har inte alls gått bra. Men nu har man byggt ett vaccin med avancerad genteknik och ser överlag en skyddseffekt på mellan 50 och 60 procent, säger Thomas Tolfvenstam, infektionsläkare vid Folkhälsomyndigheten.

Det är myggarten Aedes egyptii som orsakar denguefeber – en sjukdom kan ge mycket allvarliga influensaliknande symptom, feber och oklara smärtor. Under de senaste 50 åren har sjukdomen blivit 30 gånger vanligare. Man tror att den globala uppvärmningen spelar roll och att de miljöer som myggan trivs i – bland andra storstäder – har blivit fler. Men framförallt sprids viruset med ökat resande.

De flesta svenskar som drabbas har vistats i Thailand och inför högsäsongen för resandet till Asien väntar sjukvården nu nya fall. Det finns inget läkemedel mot dengue, säger Thomas Tolfvenstam, men man kan skydda sig:

– Det man kan göra när man inte är i direkt solsken är att ha kläder som täcker armar och ben. Vanliga myggmedel fungerar också utmärkt för att den här myggan ska låta bli att bita. På det sättet kan man i princip helt skydda sig från att få infektionen.

Än så länge finns vaccinet bara på försöksstadiet, men det knyts stora förhoppningar till det, enligt Thomas Tolfvenstam:

– Jag tror att det kommer att börja produceras vaccin redan under 2015. Men i vilken takt det kan beviljas tillstånd är oklart och det kommer säkert också att diskuteras vem som ska ha det här vaccinet. Sannolikt passar det bäst på en person som bor i ett område, som har träffat på viruset tidigare och därför har ett visst skydd. Som resevaccin är skyddseffekten lite sådär.

Så tills dess är det långärmat som gäller?
--Ja, och det fungerar faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".