USA:s president Barack Obama. Foto: TT.
President Barack Obamas förslag är en stridssignal för republikanerna. Foto: TT.

Papperslösa ska få stanna i USA

Obama agerar själv om invandring
2:03 min

President Barack Obama är beredd att låta upp till fem miljoner papperslösa invandrare stanna i USA. Invandrare med barn som är amerikanska medborgare kommer kunna få arbetstillstånd lättare och hotet om deportation lyftas.

Det uppger medier i USA som erfar att det politiskt mycket kontroversiella förslaget kommer att presenteras nästa vecka.

President Barack Obama kommer hem från Asien till en spänd kongress där hans kommande förslag om invandring är en stridssignal för republikanerna.

I sak uppger New York Times att presidenten tänker föreslå att hotet om splittrade familjer ska undanröjas genom att papperslösa föräldrar till barn som är i USA lagligt ska få stanna och få arbetstillstånd. Förslaget ska göra det lättare för attraktiva högutbildade invandrare att få stanna och öka ansträngningarna att skicka ut dem som är kriminella. Bevakningen vid gränserna ska stärkas.

Presidenten har inte kommenterat uppgifterna, men sa förra veckan att han inte tänker vänta längre på kongressen där frågan om immigrationen är infekterad och läget låst.

Republikanerna tycker det är fel att de som kommit in i USA olagligt ska få stanna och har kallat presidentens planer att agera på egen hand genom så kallade exekutiva beslut, för exekutiv amnesti.

Om presidenten går förbi kongressen är det som ett rött skynke framför en tjur, sa den blivande republikanske majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, som svar till presidenten.

Och den republikanske talmannen i representanthuset John Boehner talade om att förgifta vattenhålet och risk att bränna sig för den som leker med elden.

Republikanerna, som nu får majoritet i kongressens båda kamrar, funderar på om de kan stoppa Obamas förslag genom att strypa pengar i budgeten, beslut som kan fattas med enkel majoritet.

Regeringen vill ha det ena eller det andra, men om Obama tänker agera på egen hand, så kommer han inte få det han vill ha, sa talmannen John Boehner i går,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".