Margareta Svensson besöker det eboladrabbade Liberia. Foto: Sveriges Radio
Bildbyline Margareta Svensson, Monrovia

Ekots utsända i eboladrabbade Liberia chattade

Ebolaepidemin i västafrika har hittills tagit fler liv än tidigare kända ebolautbrott tillsammans. I det värst drabbade landet Liberia har antalet smittade minskat de senaste veckorna, men än är faran inte över. Ekots Margareta Svensson befinner sig just nu i Monrovia för att skildra konsekvenserna av utbrottet i landet och chattade på fredagen med läsarna.

Julia Milder, Ekot: Hej och välkomna till chatten med Margareta Svensson. Klockan 13 drar vi igång, men du kan ställa din fråga redan nu!

12:58, 14 November 2014

Klara: Det har rapporterats att det värsta är över nu, men vad är din bild när du reser runt?

Margareta Svensson, Ekots utsända i Monrovia: Hej Klara, Det är färre som insjuknar nu jämfört med augusti september, men siffrorna fortsätter inte att minska, utan planar ut, enligt forskarna. Och de säger också att dte ofta kommer bakslag. Däremot ökar medvetenheten om sjukdomen så fler kanske får vård tidiagre. Förhoppningsvis

13:07, 14 November 2014

Anders: hur ser det ut på gatorna där nere? Går folk runt med munskydd och så?

Margareta Svensson, Ekots utsända i Monrovia: Hej Anders, nej jag har bara sett ett fåtal personer med munskydd, utanför en polisstation och kring ebolacentren... Däremot har folk slutat ta i hand, ingen kroppskontakt "no touch"!

13:10, 14 November 2014

Janne: Är du rädd när du är där?

Margareta Svensson, Ekots utsända i Monrovia: Nej jag är inte rädd. Men jag är försiktig och tänker igenom vart jag ska och vad jag måste tänka på innan. Till exempel åker jag inte vanlig taxi - eftersom det händer att vanliga taxis kör patienter

13:12, 14 November 2014

karin: Du har träffat familjer där många dött. Vad får de för hjälp med försörjning?

Margareta Svensson, Ekots utsända i Monrovia: Hej Karin, de får viss hjälp från internationella hjälporganisationer, från FN:s livsmedelsprogram, och av grannar och andra som vill hjälpa, men många har det tufft.

13:15, 14 November 2014

Jenny: Är du inte rädd att själv bli smittad?

Margareta Svensson, Ekots utsända i Monrovia: Hej Jenny, risken att jag skulle bli smittad är inte så stor. Ebola smittar framför allt dem som vårdar sina sjuka anhöriga genom slemhinnor och blod t ex. Alla håller avstånd, ingen skakar hand, iman är extra säkerhetsmedveten.

13:17, 14 November 2014

Anna: Hur ser riskerna ut för att det sprids till omgivande länder. Vilka insatser ser du ger störst resultat för att stoppa spridningen.

Margareta Svensson, Ekots utsända i Monrovia: Hej Anna! gränserna till grannländerna har varit stängda. De ska öppna nu, men är öppna bara under begränsad tid. Hur sjukvårdssytemet ser ut i de länder dit smittan sprids är nog avgörande. Men så länge man har koll på smittan och det bara rör sig om ett fåtal så är risken för spridning begränsad. Här i Liberia tog det lång tid innan den upptäcktes.

13:20, 14 November 2014

x: Hur gör du när du möter folk. Tar du i hand? Hur annorlunda beter man sig mot varandra?

Margareta Svensson, Ekots utsända i Monrovia: Vi tar inte i hand. Vi står på behörigt avstånd och vinkar eller bugar eller hälsar med armbågen, ja goda vänner gör det i allafall ofta, hälsar med armbågen alltså!

13:21, 14 November 2014

Lars: Hur stor är paniken där nere? Är folk lugna eller skräckslagna?

Margareta Svensson, Ekots utsända i Monrovia: Hej Lars, det beror på vem du frågar. I allmänhet är mitt intryck att folk är lugna och inte skräckslagna. men om ens familj eller grannar drabbas så ökar förstås rädslan. Det är stigmatiserande att drabbas, då tar andra avstånd av rädsla för att själva drabbas då antagligen

13:24, 14 November 2014

Tage: Hur tänker du göra när du kommer hem? Jobba som vanligt? Vad säger dina kollegor?

Margareta Svensson, Ekots utsända i Monrovia: Jag ska inte gå tillbaka till jobbet direkt. Personligen tror jag inte att det är nån fara att göra det, men respekterar om andra känner sig oroliga.. Jag tar tempen varje dag och har inte varit med om några situationer där jag på allvar oroar mig för smitta, men före avresa bestämde vi att jag tar det lugnt några dar och det beslutet står fast. SR är en stor arbetsplats så det finna säkert olika åsikter och olika rädslor bland personalen.

13:28, 14 November 2014

Klara: Vad är det folk behöver mest nu?

Margareta Svensson, Ekots utsända i Monrovia: Vad folk behöver? De flesta längtar nog till den dag när ebola inte längre finns kvar. Skolor och företag är stängda, alla vill nog tillbaka till en normalitet. Investeringar. Och att sjukhusen tas i bruk igen. Risken är nu stor att många dör i andra sjukdomar än ebola eftersom det i stort sett inte finns nån fungerande sjukvård längre.

13:32, 14 November 2014

Orjan: Hej Vet något om den MSB grupp som är på väg? Vad och var ska den verka?

Margareta Svensson, Ekots utsända i Monrovia: MSB är på plats. De har varit med om att bygga en ebolaklinik. Om inget oförutsett händer så kommer du att få höra mer om du lyssnar på Studio Ett i P1 i eftermiddag! :)

13:33, 14 November 2014

Julia Milder, Ekot: Nu avslutar vi chatten från Monrovia. Tack för alla era frågor och tack Margareta Svensson för att du chattade!

13:36, 14 November 2014

Margareta Svensson, Ekots utsända i Monrovia: Tack själv Julia och alla andra!

13:37, 14 November 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".