Barack Obama, Aung San Suu Kyi. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT.

Obama besöker Suu Kyi i Burma

USA:s president Barack Obama är på besök i Burma och har träffat oppositionsledaren och fredspristagare Aung San Suu Kyi i hennes hem. Vid ett pressmöte i hennes hem varnade Obama för att de demokratiska reformerna i Burma varken är fullständiga eller säkrade och han uppmanar till fria val.

Aung San Suu Kyi driver inför valet nästa år på för att förändra grundlagen, som kom till 2008 enkom för att stoppa henne från att bli landets president.

Burmas väg mot demokrati har den senaste tiden ifrågasatts - de senaste två åren har reformarbetet avstannat. Bland andra har den amerikanske presidenten att öppet kritisera landets ledning – men vid sitt Asienbesök säger han sig nu ha förtroende för demokratiprocessen.

I samband med toppmötet i Asean medgav den burmesiske presidenten att de har problem, men att de kommer att fortsätta den demokratiska vägen.

– Jag känner förtroende för Burmas demokratiprocess, det är inte alltid en sådan här förändring går i en rak linje, sa Obama.

Men han påpekade också att landet måste genomföra ett fritt och öppet val nästa år där alla kan delta.

Inför sitt besök har den amerikanske presidenten sagt till media att han inte varit nöjd med takten i förändringsarbetet.

Detta är president Obamas andra besök i Burma. Det första gjorde han 2012 då för att stötta landet som börjat öppna sig efter flera decennier som ett slutet land styrt av en hårdför militärjunta.

Och under de första åren hände mycket, politiska fångar släpptes och fredspristagaren Aung San Suu Kyi släpptes ur sin husarrest och tog så småningom även steget in i landets parlament.

Men sedan två år tillbaka har reformerna näst intill uteblivit och i vissa fall även tagit ett steg tillbaka. Journalister som granskat makten har fängslats, landet har vägrat ge folkgruppen Rohingyas medborgarskap trots att de bott i landet decennier och arbetet med att förändra Burmas grundlag har inte kommit gång.

Utan en förändrad grundlag kan inte valet bli fritt och öppet då den sätter stopp för Aung San Suu Kyi att ens ställa upp för att hon varit gift med en utlänning. En lag som kom till 2008 enkom för att stoppa henne från att bli landets president.  Och Obama konstaterade att det återstår mycket arbete

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".