Officerare och värnpliktiga ur Livgardet i Kungsängen på en skarp övning. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Nya grepp ska locka soldater

Bristen på svenska soldater är skriande. Det krävs nya grepp för att locka unga svenskar att ta värvning.

Sedan 2012 är det upp till Försvarsmakten att värva frivilliga till värnplikten. Men det har inte varit lätt. Många hoppar av i förtid och enligt Försvarsmaktens egna prognoser kommer de tidvis anställda soldaterna och sjömännen inte vara fullt ut bemannad förrän år 2023.

I en utredning föreslås totalförsvarskunskap på schemat i gymnasiet och en årlig försvarets dag dit landets 18-åringar bjuds in. Vid en presskonferens på fredagsförmiddagen berättade utredaren om de olika förslagen.

– Jag lägger som förslag att elever i grund och gymnasieskolan ska få utbildning i begreppen säkerhetspolitik och militärt och civilt försvar. Ett kunskapsområde kallat ”totalförsvarskunskap”, sa Stefan Ryding-Berg, före detta chefsjurist på Försvarsmakten och som lett utredningen.

Utredningen vill också att Försvarsmakten ska betala kompletterande civil utbildning till soldater efter tjänstgöring och att planeringen för de tidvis anställda sker i god tid.

Utredningen belyser också bristen på kvinnor inom försvaret. Som det ser ut nu består försvaret endast av tio procent kvinnor, men målet är minst 25 procent, och Ryding-Berg beskriver det som ett misslyckande.

Målet med utredningen är att förslagen ska göra försvaret mer attraktivt.

– Man kommer att uppnå större attraktion för ungdomar att söka till försvarsmakten, framförallt att få kvinnor att söka – vilket är nödvändigt för framtiden, sa Stefan Ryding-Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".