Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ramberg: En skjuts för den säkerhetspolitiska debatten

Publicerat fredag 14 november 2014 kl 13.02
"Mindre dramatiskt för Löfven - ingen konflikt med främmande makt"
(3:08 min)
Tomas Ramberg
Tomas Ramberg. Foto: Sveriges Radio

Dagens tillkännagivande av ubåtskränkning i oktober gör att den särkerhetspolitiska debatten klättrar ytterligare på politikernas dagslista, enligt Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Under fredagsförmiddagen höll statsminister Stefan Löfven (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och överbefälhavare Sverker Göranson presskonferens, där man tillkännagav att en mindre ubåt kränkt svenskt vatteni oktober.

Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven betonade allvaret i det inträffade.

"Vi vet inte vem som ligger bakom. Det är fullständigt oaccepabelt... Vi kräver att Sveriges gränser naturligtvis respekteras", sade Löfven.

– Den här debatten om det säkerhetspolitiska läget i Sveriges omgivning har klättrat på den politiska dagordningen hela året och tog väl nu ytterligare ett stort steg uppåt i och med denna presskonferens. Precis som vi sett tidigare under oktober, så bedömer regeringen det som politiskt viktigt att ligga i framkant, man har nu informerat alla partiledarna om detta och han vidtar en del åtgärder, bland annat tillsätts ett säkerhetspolitiskt råd, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiska kommentator.

Rådet, som leds av Löfven, ska diskutera hela problematiken om vad som händer exempelvis i Syrien, han nämnde återvändare krigare som kommer till Sverige och kan skapa problem, han nämnde också Ukraina.

– Det är väl i första hand en sorts politisk markering, för han sa också att inga konkreta resurser ska skapas, det ska inte skapas något särskilt kansli med pengar, säger Tomas Ramberg.

Under presskonferensen offentliggjordes ingen nationalitet på den mindre ubåten, vilket enligt Tomas Ramberg underlättar för Löfven.

– Det gör det hela mycket mindre dramatiskt för Stefan Löfven, han behöver inte ta en konflikt med någon främmande makt. Utan han kan markera att det är oacceptabelt, men det drabbar inte relationen med något annat land. De var noga med att tala om att det inte finns några bevis för att det är något särskilt land.

Efter den militära insatsen i skärgården uppstod en debatt om ifall det verkligen var på riktigt. Dagens tillkännagivande är därför även extra vitkig för Försvarsmakten, tror Tomas Ramberg.

– Jag tror Försvarsmakten uppfattar det som en slags revansch, för även utanför Sverige pratades det om att det hela kan ha varit en fars. Det var viktigt för dem nu att slå fast att det inte var förgäves, utan att man åstadkom någonting med vakten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".