David Cameron på G20-mötet i Australien

Brittiska jihadister kan bli statslösa

Flygplan kan hindras från att landa
1:06 min

Britter som deltar i kriget i Syrien kan komma att stoppas från att resa hem. Detta enligt ett lagförslag som den brittiska premiärministern David Cameron presenterade i det australiska parlamentet inför G20-mötet i helgen. Lagförslaget innebär att de som deltar i jihad kan bli statslösa i två år.

– I båda våra länder har vi sett unga människor radikaliseras för att sedan åka till Irak och Syrien strida, men även begått terrorhandlingar och mördat oskyldiga hemma i våra egna länder, sa den brittiska premiärministern David Cameron i parlamentet i Canberra.

I Storbritannien uppskattas 500 jihadister ha deltagit kriget i Syrien, varav hälften har återvänt hem.

Nu ska dom stoppas vid gränsen, polisen får befogenhet att beslagta pass, därefter kan det dröja upp till två år innan de släpps in.

Den som kommer hem måste underordna sig bevakning och kan ställas inför rätta. Dessutom kan flygbolag som tar ombord personer som har flyg- och inreseförbud, stoppas från att landa på brittisk mark.

Storbritanniens terrorberedskap höjdes i augusti på grund av personer som återvänt från kriget i Syrien och när drottningen i söndags deltog i den årliga minnesceremonin för stupade soldater hade arrangemanget förgått av spekulationer om att hon inte skulle närvara på grund av terrorhot.

Men för att stoppa radikaliseringen, måste vi ta itu med problemet från grunden, sa Cameron:

– Vi måste bannlysa predikande extremister från våra länder och få bort extremismen från skolor, universitet och fängelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".