Anders Grenstad, ställföreträdande chef för Försvarsmaktens insatsledning i ubåtsjakten talar med journalister efter presskonferensen. Foto: Claudio Bresciani / TT.
1 av 2
Anders Grenstad, ställföreträdande chef för Försvarsmaktens insatsledning i ubåtsjakten talar med journalister efter presskonferensen. Foto: Claudio Bresciani / TT.
Försvarsminister Peter Hultqvist under presskonferensen. Foto: Claudio Bresciani / TT.
2 av 2
Försvarsminister Peter Hultqvist under presskonferensen. Foto: Claudio Bresciani / TT.

Försvarsmakten: Det finns flera observationer

"Vi vill inte avslöja för en motståndare vad vi tagit"
2:28 min

Försvarsmakten slog i dag fast att det var en främmande militär mindre ubåt i Stockholms skärgård i oktober. Analysen av det material som har samlats in är klar och alternativa förklaringar kan uteslutas.

Försvarsmakten slår nu fast att det var en främmande militär mindre ubåt i Stockholms skärgård i oktober. Analysen av det material som har samlats in är klar och alternativa förklaringar kan uteslutas.

– Den ofrånkomliga slutsatsen är att Sverige utsatts för en grov och oacceptabel kränkning av främmande makt. Försvarsmakten kan nu bekräfta att en mindre ubåt kränkt svenskt territorium, om detta råder inget tvivel, säger ÖB Sverker Göransson.

Den 17:e oktober berättade försvarsmakten om de insatser som inletts i Stockholms skärgård. De misstänkte att det förekom någon typ av undervattensaktivitet. En vecka senare avslutades arbetet.

I dag kom analysen av det arbetet och de kan alltså konstateras att det handlar om en liten ubåt. Men från vilket land den kommer får vi inte veta vid presskonferensen. 

Det finns alltså bevisning för en okänd militär ubåt i svensk vatten. Men det kan ha varit fler främmande farkoster i Stockholms skärgård.

Det finns flera andra observationer som gjorts, till exempel nämns det foto som en privatperson tagit där man ser ett föremål omgivet av skummande vatten.

Enligt försvarsmaktens analyser är det inte vågsvall utan så ser det ut när vatten trycks ut ur ventilen i en ubåt.

Sannolikheten att det rör sig om fler främmande farkoster ligger på mellan 75 och 95 procent enligt försvarets bedömningar.

Det säger Anders Grenstad, den som under ÖB ledde den sju dagar långa marina underrättelseoperationen i Stockholms skärgård.

Han beskriver bland annat ett långt avtryck de hittat nere på botten.

– Vi har kunnat utesluta att det skulle röra sig om ett ankare eller någon trål eller något annat som har släpat mot botten. Det är ungefär 70 meter långt, när vi går ner och dyker på det så ser vi att det är ett nytt spår. En vecka senare går vi dit och då börjar det här falla igen. Så vi är säkra på att det är något under ytan som har skapat det här, säger Anders Grenstad.

Kommer vi att få ta del av det som är det faktiska beviset till att ni kommer fram till att det varit en ubåt?

– Inte i dagsläget. För vi vill inte avslöja för en eventuell motståndare vad det är vi tagit, var det är någonstans och hur skickliga vi är på just dessa systemen, säger Anders Grenstad.

Försvarsminister Peter Hultqvist kommenterar i flera intervjuer på engelska dagens internationellt uppmärksammade nyhet, han kallar kränkningen helt oacceptabel, och säger att detta givetvis kommer påverka försvarsbeslutet i vår nästa år, som sätter inriktningen för Försvarsmakten framöver.

– Vi måste ju naturligvis förhålla oss till det här, och det blir ju en del i de bedömningar som vi får göra inför inriktningspropositionen, säger Peter Hultqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".