Barack Obama, Aung San Suu Kyi. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT.

Obama och Suu Kyi i samtal om Burmas framtid

Obama i Burma
2:04 min

Burmas grundlag måste ändras för att valet nästa år ska kunna räknas som fritt och öppet. Det konstaterar USA:s president Barack Obama och fredspristagaren Aung San Suu Kyi, efter ett enskilt samtal i hennes hem i Rangoon.

Barack Obama och Aung San Suu Kyi var rörande överens, när de diskuterade läget i Burma.

– Jag kan inte förstå varför man inte ska kunna kandidera till en presidentpost på grund av vilken far ens barn har, sa president Obama.

Aung San Suu Kyi plockade snabbt upp tråden.

– Jag borde kanske vara smickrad över att ha en alldeles egen paragraf i grundlagen, sa Aung san Suu Kyi, med ett leende i mungipan.

Hon syftade på den grundlagsparagraf som säger att man inte kan bli landets president, om man har barn, eller varit gift med en utlänning.

– Det handlar inte om jag ska kunna ställa upp som kandidat eller inte. Det handlar om att lagen i sig är diskriminerande, sade Suu Kyi.

Barack Obama berättade att han i sitt möte med landets president, Thein Sein, också tagit upp frågan om den statslösa folkgruppen Rohingyas.

– Jag har lärt mig att det kan aldrig bli fred och en riktig demokrati, om man inte har fred mellan alla grupper i ett land, sade presidenten.

Aung San Suu Kyi tog inte upp tråden med Rohingyas. Hon har varit mycket snål med att offentligt närma sig den frågan.

– Vi vill ha fred här, men det måste ske den lagliga vägen. Vi måst få alla att förstå att vi nu ska leva under en och samma lag. Vägen dit kommer inte att vara helt rak, sade Suu Kyi.

Obama menade att USA kommer att fortsätta att ha koll på hur utvecklingen går i Burma.

– Så länge inte alla kriterier för demokrati är på plats, kan vi inte fullt ut ha de handelsförbindelser vi skulle vilja ha med Burma, sade presidenten.

Han syftade på de sanktioner som USA fortfarande har mot Burma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".