Björklund: "Svårt att tänka sig någon annan än Ryssland"

2:30 min

I dag kom rapporten om ubåtskränkningen i Stockholms skärgård. Enligt Jan Björklund (FP) är det svårt misstänka någon annan än Ryssland, men det är ord som statsminister Stefan Löfven (S) inte vill ta i sin mun. 

– Det är viktigt bygga beslut på fakta och inte på gissningar eller spekulationer. Det kan inte regeringen ägna sig åt, säger Stefan Löfven.

Under fredagen presenterade Försvarsmakten den rapport som visar att en utländsk mindre ubåt har kränkt svenskt vatten.

Kort därpå konstaterade statsministern att regeringen drar slutsatsen att Sverige nu behöver höja förmågan att upptäcka och identifiera den här typen av farkoster:

– I sista hand är beskedet till de som eventuellt ger sig in på sådana här operationer att det medför en omedelbar fara för dem som är direkt inblandade. Sverige kommer att försvara sina gränser , om det behövs också med militära tvångsmedel, säger Stefan Löfven.

Centerledaren Annie Lööf säger i ett pressmeddelande att det som skett förstärker bilden av ett försämrat säkerhetspolitiskt läge i vårt närområde, och att arbetet med att stärka försvarets operativa förmåga måste fortsätta.

Hon och moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra skriver båda att det är en oacceptabel kränkning som skett.

Folkpartiets ledare Jan Björklund ser också oerhört allvarligt på kränkningen. Han föreslår återigen ett svenskt medlemskap i Nato:

-- Det är klart att både regering och riksdag måste agera för att förstärka den svenska försvarsförmågan, och det är en fråga som både jag och Folkpartiet är djupt engagerade i. Men också att på allvar föra upp frågan om det svenska Nato-medlemskapet, säger Björklund.

Regeringen och försvaret vill inte tala om varifrån den här ubåten kommer, du talar om Natomedlemskap. Utesluter du att den här ubåten kommer från ett Natoland?

– Det går inte att bevisa eller belägga nationalitet på just den här kränkningen. Men om man väger ihop det omfattande mönster av kränkningar vi utsatts för på senare tid, och dessutom ställer oss frågan vilka länder i Östersjön har förmåga, kapacitet och motiv att genomföra den här typen av operationer, så är det ju svårt att tänka sig någon annan nation än Ryssland.

Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt vill hellre se över Sveriges försvarsförmåga, och hänvisar till den alliansfrihet som bygger på att Sverige har förmåga att hävda och värna det egna territoriumet:

– Då måste ju försvarspolitiken inriktas på att ha fungerande förbandsverksahmet i Sverige, en väl fungerande incidentberedskap. Då tycker jag det är viktigt att det får gå före sådant som att vara med i Nato eller EU:s stridsgrupper, säger Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista