Inga nya lösningar för att skapa fler kommunplatser

Något behöver göras
1:36 min

Regeringen träffade idag politiker från Alliansen och Vänsterpartiet för att diskutera hur flyktingmottagandet kan fördelas jämnare mellan kommunerna. Mötet utmynnade inte i några gemensamma förslag, men migrationsminister Morgan Johansson tycker ändå att samtalet var givande.

Nästa år beräknas runt personer 95 000 söka asyl i Sverige och bristen på kommunplatser är stor.

Syftet med dagens möte på regeringskansliet, dit alla partier utom Sverigedemokraterna bjudits in, men där Folkpartiet och Centerpartiet av praktiska skäl inte kunde delta, var att informera om vad regeringen gör på migrationsområdet, och diskutera hur fler kommuner ska kunna ta emot flyktingar.

Ett förslag från regeringens egen samordnare lyftes fram, som går ut på att alla kommuner ska tvingas att ha en beredskap att ta emot flyktingar. Det här är något som migrationsminister Morgan Johansson tycker är rimligt.

– Jag tror att man måste göra någonting i den riktningen, för att se till att fler kommuner nu tar ansvar, säger Morgan Johansson.

Ska kommunerna ha en ständig beredskap för att ta emot 10, 100 eller 500 flyktingar?

– Det svaret ges inte i utredningen, utan för att det ska bli ett lagförslag måste det vidareutredas.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas migrationspolitiska talesperson, kallar dagens möte för ett samtal i god ton, men säger att det regeringen framför allt behöver göra nu, säger hon, är att tala med kommunerna.

– Framför allt förväntar jag mig att regeringen handlar här och nu. Man behöver inte lagförslag för att samtala med kommuner, eller att få ordning på det här. Låt Migrationsverkets upphandlingar bli bättre, se till att fler kommuner är med på banan. Där behöver man inte förändra lagstiftningen, säger Elisabeth Svantesson.

Från moderat håll vill man inte i dagsläget  ta ställning till om det är rimligt att tvinga kommuner att bygga upp en beredskap att ta emot flyktingar.

--  Det finns ju en viss tveksamhet till tvång, men låt oss få se ett sådant förslag. Vi har inte sett det än.

Räknar du med att samtalen fortsätter?

– Vi får se hur regeringen väljer att göra, men då vill jag  med att man har konkreta förslag att diskutera, avslutar Elisabeth Svantesson, Moderaternas migrationspolitiska talesperson.

Karin Runblom
karin.runblom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".