David Cameron, Storbritanniens premiärminister bredvid Australiens motsvarighet Tony Abbot, Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT
David Cameron, Storbritanniens premiärminister bredvid Australiens motsvarighet Tony Abbot, Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT

Ökad spänning mellan Ryssland och väst inför G20-mötet

Cameron: "Kan utöka sanktionerna, så enkelt är det"
1:49 min

Händelserna i Ukraina överskuggar det tunga politiska G20-mötet som påbörjas i Australien i morgon. Brittiske premiärministern har redan gått till hårt angrepp mot Ryssland.

Den australiska staden Brisbane står som värd när jordens 20 ekonomiskt starkaste länder möts på G20-mötet i morgon.

Vid en presskonferens i Canberra i dag valde David Cameron att kommentera sanktionerna mot Ryssland.

– Om Ryssland intar en positiv inställning till Ukrainas frihet, så kan vi ta bort dagens sanktioner. Om Ryssland fortsätter att förvärra situationen, så kan vi utöka sanktionerna, så enkelt är det, sade Cameron.

Spelplanen tycks vara ritad inför tvådagarsmötet. Diskussionerna om tillväxt och riskerna för att den ekonomiska krisen ska blossa upp igen kommer att skuggas av Ukrainafrågan.

David Cameron, USA:s president Obama, Tysklands Angela Merkel och de övriga ledarna som står bakom sanktionerna mot Ryssland, träffar Vladimir Putin i mötessalen i morgon.

Mötet har väckt stor uppmärksamhet, och en rysk flottstyrka just nu är på väg mot vattnen nära Australien. Värdlandet har skickat ut flera marinfartyg för att övervaka de ryska marinmanövrarna.

Det är ovanligt att den ryska flottan övar så långt söderut, så det tolkas som ännu ett exempel på en styrkeuppvisning från Vladimir Putin.

Som för att understryka laddningen inför helgens toppmöte, påpekade Australiens premiärminister Tony Abbott under presskonferensen att många australier omkom när flygplanet från Malaysia Airlines sköts ner över Ukraina.

– De bevis vi hittills sett pekar på att planet sköts ner av ryskstödda rebeller, troligen med vapen de fått av Ryssland, sade Tony Abbott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".