Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och ÖB Sverker Göransson i Studio Etts studio på fredagen. Foto: Magnus Westberg/Sveriges Radio
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och ÖB Sverker Göransson i Studio Etts studio på fredagen. Foto: Magnus Westberg/Sveriges Radio

ÖB: Kan inte fastställa ubåtens nationalitet

"Vi har kontroll på det som finns runt Östersjön"
22 min

I dag kom rapporten om att en mindre ubåt kränkt svenskt vatten i Stockholms skärgård. ÖB Sverker Göransson säger i Studio Ett att det inte finns en grad av tvivel om att det är konstaterat att det handlade om minst en miniubåt, men han kan fortfarande inte säga något om ubåtens härkomst.

– Det kräver att de ska till ytan så att jag kan klappa på plåten för att med säkerhet kunna fastställa helt, det kan jag inte inom ramen för de kvittenser vi nu har arbetet med.

ÖB Sverker Göransson säger att det finns flera länder som har förmåga att agera under vattenytan, bland annat Ryssland, men kan inte gå in på exakt vilka andra länder det är.

– Vi har kontinuerligt haft ett resonemang med andra och med våra partners för att titta på det. Vi har kontroll på det som finns runt Östersjön, vi har också en dialog med dem.

Både Jan Björklund (FP) och Carl Bildt (M) talar om Ryssland, men försvarsminister Peter Hultqvist (S), som säger att kränkningen är helt oacceptabel, vill inte spekulera om vilken nation ubåten kom ifrån.

Vilken nytta har man av de här bevisen om man inte kan peka ut vem det är som begått den här kränkningen?

– Det är väldigt viktigt att vi är öppna kring den här frågan. Vi kunde ha valt att inte säga någonting, men vi har valt att vara öppna så långt försvarssekretessen tillåter, säger försvarsminister Peter Peter Hultqvist.

– Samtidigt är det så att vi under flera år har levt med ett förändrat säkerhetsläge i Östersjön, både på vattnet, under vattnet och i luften, där vi ser mer av övningsverksamhet och underrättelseverksamhet. Det är ett faktum som vi måste förhålla oss till.

– Det är klart att alla skulle vilja ha en nationalitetsbestämning, men att ha kommit till den här punkten där vi också använt oss av vår operativa förmåga, det är ett bra arbete som utförts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".