Avritning av bottenspår efter mindre ubåt. Foto: Försvarsmakten.
1 av 3
Försvaret har gjort en avritning av bottenspåret. Foto: Försvarsmakten.
Bottenspår vittnar om mindre ubåt. Foto: Försvarsmakten.
2 av 3
Bottenspår vittnar om att det var en mindre ubåt som kränkte svenskt vatten. Foto: Försvarsmakten.
Amatörbild av den misstänkta ubåten. Foto: Försvaret
3 av 3
Amatörbild som visar den misstänkta ubåten. Foto: Försvaret

Expert: Därför är ubåtskränkningen exceptionell

Stefan Ring: "Samtidigt är det en balansgång"
1:40 min

Sveriges säkerhetspolitiska läge är förändrat efter att Försvarsmakten bekräftat att en utländsk miniubåt kränkt svenskt vatten. Stefan Ring, militärstrategisk expert, menar att det som gör ubåtskränkningen exceptionell är dagens kraftfulla politiska markering.

– När statsministern, försvarsminister och överbefälhavaren tillsammans väljer att kalla till en presskonferens skulle jag vilja säga att händelsen är exceptionell, säger Stefan Ring.

Vidare menar Ring att oron i Sveriges närområde med Rysslands annektering av Krim, i kombination med oron i östra Ukraina och en längre tids ökande militär aktivitet på Östersjön, gör ubåtskränkningen i Stockholms skärgård särskilt allvarlig.

– Vi måste också vara medvetna om att även om händelsen i sig är väldigt allvarlig, är det när man ser den i sammanhang av den negativa säkerhetspolitiska utvecklingen i vår omvärld som händelsen blir bekymmersam, säger Stefan Ring.

Det går inte att utesluta att det är ett Natoland som spanat på Sverige, menar Ring. Men eftersom Finland varken har några ubåtar eller ubåtskompetens blir hans gissning Ryssland.

Stockholms skärgård är attraktiv ur militär synvinkel, med både grundare och djupare djup, vilket exempelvis skulle göra den lämplig att använda som ubåtsbas, är Stefan Rings bedömning:

– Givetvis är det svårt för mig att tvärsäker påstå det, eftersom jag inte vet, men min bedömning är att det är en underrättelseverksamhet, säger han.

Att det var en ubåt i Stockholms skärgård innebär nödvändigtvis inte att det finns en akut risk för att ett annat land skall förklara krig mot Sverige, däremot behöver försvaret förstärkas, för att kunna markera landets territorium, menar Stefan Ring.

Han tror också att händelsen kan leda till ett närmre militärt och säkerhetspolitiskt samarbete för Sverige med andra länder i Europa:

– Samtidigt är det en balansgång. Ju mer vi samverkar och går in i ett nytt samarbete, desto större risk att den militära situationen eskalerar, säger Stefan Ring.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".