Varg
Foto: TT

Kammarrätten fastslår: Beslutet om vargjakt var olagligt

Rådman: "I det här fallet fanns det inte tillräckligt stöd"
1:19 min

Naturvårdsverket tog till en åtgärd som skulle leda en minskad inavelsgrad hos den skandinaviska vargstammen. Men myndighetens beslut om licensjakt på 16 vargar förra vintern var olagligt. Det slår Kammarrätten fast i en dom i dag.

– I det här fallet fanns det inte tillräckligt stöd och underlag för att den jakt man beslutade om skulle leda till att inavelsnivån minskades. Därför, menar vi, var det fel att besluta om jakt, helt enkelt, säger Fredrik Fires, rådman i Kammarrätten.

Det var i januari 2013 som Naturvårdsverket fattade det mycket omdebatterade beslutet om licensjakt på 16 vargar.

Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Rovdjursföreningen överklagade, vilket ledde till att jakten stoppades.

Nu underkänner alltså kammarrätten, i likhet med förvaltningsrätten i Stockholm, Naturvårdsverkets beslut. Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) tycker att det är bra att gällande regler klargörs rättsligt.

– Det måste ju bli en vidare analys, inte bara hos regeringen, utan också hos de ansvariga myndigheterna.

Naturvårdsverket öppnade nyligen för en ny licensjakt på varg, ett beslut som innebär att det kan bli jakt på uppemot 100 vargar i vinter.

Men dagens kammarrättsdom kan inte automatisk överföras till Naturvårdsverkets nya beslut om licensjakt, enligt Åsa Romson:

– Det är två olika typer av jaktbeslut, och det är också så att vargstammen ser annorlunda nu än vad den gjorde inför vintern 2013, så det går ju inte att direkt överföra, så klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".