USA:s försvarsminister Chuck Hagel. Foto: Kevin Cederstrom/TT.
USA:s försvarsminister Chuck Hagel. Foto: Kevin Cederstrom/TT.

Underhållet eftersatt i USA:s kärnvapenarsenal

" Problem med bemanning, infrastruktur och bristande kunskaper"
2:06 min

USA behöver satsa många miljarder dollar under de närmaste åren för att förbättra akuta brister i hanteringen av sina kärnvapen. Det sa försvarsminister Chuck Hagel på en presskonferens på fredagen.  

– Våra undersökningar visar på systematiska problem som, om vi inte gör något åt dem, kan riskera säkerheten och effektiviteten i våra system. Vi har problem med bemanning, infrastruktur och bristande kunskaper, sa Chuck Hagel. 

Försvarsministern syftade på två separata granskningsrapporter från Pentagon om hanteringen av USA:s kärnvapen. Granskningen inleddes sedan det avslöjats att en del av personalen fuskat med de kunskapsprov som de ska klara regelbundet för att ha ansvar för kärnvapenarsenalen.

Pentagons genomgång visade att särskilt flygvapnets och flottans utrustning inte underhållits tillräckligt noga.

Bristerna är inte så stora att amerikanarna behöver vara oroliga, inte än i alla fall, underströk försvarsministern, men han bekräftade att mycket inte fungerar som det ska och talade om att kvalitén i hanteringen av kärnvapnen tillåtits att långsamt gå utför.

Chuck Hagel talade om en plan för förbättringar som bland annat innebär mer pengar och omorganisationer. Enligt försvarsministern skulle de 15-16 miljarder dollar som han sa att hanteringen av kärnvapenarsenalen kostar, behöva förstärkas med 10 procent om året i fem år framåt.

En förklaring att det som skett, tillåtits att ske, sa Hagel, är att USA varit upptagna med krig i Irak och Afghanistan och att det pågår så många kriser i världen som kräver uppmärksamhet.

– Det är så många kriser som sammanfaller nu. Jag har aldrig sett något liknande i min livstid, sa USA:s försvarsminister Chuck Hagel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".