Stölder av sprängmedel vid byggen

Polisens bombgrupp misstänker att grovt kriminella stjäl sprängämnen vid civila byggarbetsplatser, rapporterar Dagens Nyheter.

Bedömningen bygger på iakttagelsen att i takt med att militären gjort det svårare för utomstående att komma åt deras vapenarsenal så har grovt kriminella hittat nya sätt att tillskansa sig sprängämnen -som hos stora byggprojekt.

– Militären har mycket bättre koll på sina förråd än tidigare, förvarar inte sakerna ute skogen som man tidigare gjort. Att stölderna minskat därifrån är alldeles uppenbart. Men hur mycket det stjäls ute i det civila samhället har vi inte riktigt koll på, säger Lars Göran Mårtensson, vid polisens bombgrupp, Nationella bombskyddet, till tidningen.

Det är inte ovanligt att bomber beslagtas vid husrannsakningar hos kriminella.

– Grovt kriminella får inga legala tillstånd att köpa sprängämnen, men ändå är det just legala sprängämnen som vi hittar i många husrannsakningar. Då får man börja i den änden. Vilka har tillgång till detta? De stora förbrukarna är gruvindustrin, stenbrott, vägbyggen och övriga byggen. Det är vår arbetshypotes, säger Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".