USA:s president Barack Obama skakar hand med Australiens premiärminister Tony Abbott. Foto: Adrian Wyld/TT.
USA:s president Barack Obama skakar hand med Australiens premiärminister Tony Abbott. Foto: Adrian Wyld/TT.

Krisen i Ukraina dominerar G20-möte

"Det är ett hot mot världen"
1:16 min

I Brisbane i Australien inleddes i dag toppmötet mellan ledarna i världens tjugo ekonomiskt rikaste nationer inom gruppen G20. Men krisen i Ukraina överskuggar den egentliga dagordningen.

USA:s president Obama kallade i ett tal Rysslands agerande i Ukraina för ett "hot mot världen".

– USA leder i motståndet mot Rysslands aggression i Ukraina. Det är ett hot mot världen, som vi såg i den chockerande nedskjutningen av Malaysia Airlines plan MH 17, sa president Obama när han i dag lämnade G20-mötet för att tala inför studenter vid universitetet i Brisbane.

Den egentliga dagordningen om ekonomi, tillväxt och miljö vid G20 mötet, har hittills överskuggats av kriser och geopolitik.

Storbritanniens premiärminister David Cameron jämförde i går Rysslands agerade i Ukraina med Nazi-Tyskland.

G20-mötet sker mot bakgrund av en ny militär upptrappning i Ukraina. Men Ryssland fortsätter att förneka att de har något med saken att göra.

"Vi är inte inblandade", sa en av Rysslands utrikespolitiska talesmän, Jurij Usjakov vid en pressträff i Brisbane i dag.

President Obama kommer under G20-mötet att träffa en rad ledare för allierade länder, land andra Tysklands Angela Merkel, Storbritanniens David Cameron och Frankrikes Francois Hollande.

Det kommer bland annat att handla om möjligheterna till ytterligare sanktioner mot Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".