En oljeplattform som tillhör brasilianska oljebolaget Petrobras. Foto: Vanderlei Almeida/TT.
Ville genom mutor få värdefulla byggkontrakt. Foto: Vanderlei Almeida/TT.

Förtagsledare gripna i stor muthärva i Brasilien

"Visar vi att alla är lika inför lagen"
1:36 min

I Brasilien har 18 företagsledare gripits, anklagade för inblandning i en stor korruptionshärva inom det statliga oljebolaget Petrobras. Företagsledarna ska ha betalat ut mutor i utbyte mot värdefulla byggkontrakt på oljeraffinaderier.

– I dag är en bra dag för Brasilien. Det här visar vi att alla är lika inför lagen, sa åklagare Carlos Fernando Lima vid en presskonferens, där han berättade att polisen gripit totalt 27 personer runt om i landet.

Av de gripna är 18 företagsledare för några av Brasiliens viktigaste byggbolag.

De ska ha betalat ut mutor till chefer vid det statliga oljebolaget Petrobras, pengar som sen ska ha slussats vidare till politiker från flera av Brasiliens stora partier.

Totalt ska ungefär tio miljarder reais, motsvarande 28 miljarder kronor, ha betalats ut i mutor från företagen i utbyte mot värdefulla byggkontrakt på till exempel oljeraffinaderier.

– Vi står inför den största korruptionsskandalen i Brasiliens historia. Det viktiga nu är att polis och åklagare kan utreda detta utan politisk inblandning, sa oppositionsledaren Aecio Neves, som för en månad sen förlorade i presidentvalet mot sittande president Dilma Rouseff, med ytterst liten marginal.

I fokus för valkampanjen stod just korruptionsskandalen inom det statliga oljebolaget.

Petrobras aktier föll i går och företaget, som har verksamhet inte bara i Brasilien utan också i Afrika och Mellanöstern, har meddelat att man väntar med att offentliggöra sin kvartalsrapport på grund av den pågående polisutredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".