USA:s president Barack Obama med bland andra Brasiliens president Dilma Rousseff. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT.
SA:s president Barack Obama med bland andra Brasiliens president Dilma Rousseff. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT.

G20-länderna enas om ebolabekämpning

”Vi är överens om att göra vad som än är nödvändigt"
1:45 min

I Brisbane i Australien har nu den första dagen avslutats i toppmötet mellan ledarna i världens tjugo ekonomiskt rikaste nationer inom gruppen G20. Länderna har enats om att gemensamt göra vad som är nödvändigt för att utrota virussjukdomen ebola. Men samtidigt ligger utvecklingen i Ukraina som en skugga över världsledarnas möte.

”Vi är överens om att göra vad som än är nödvändigt för att garantera att den internationella insatsen kan utrota utbrottet av ebola, och att hjälpa till att hantera de ekonomiska och humanitära kostnaderna.”

De skriver ledarna för världens tjugo ekonomiskt mäktigaste länder i ett första uttalande från mötet här i Brisbane.

G20 är inget beslutande organ, men uttalanden om överenskommelser avspeglas ofta i praktisk politik.

I övrigt har krisen i Ukraina hittills överskuggat den egentliga dagordningen. USA:s president Obama kallade i dag Rysslands agerande i Ukraina för ett "hot mot världen".

– USA leder i motståndet mot Rysslands aggression i Ukraina. Det är ett hot mot världen, som vi såg i den chockerande nedskjutningen av Malaysia Airlines plan MH 17, sa president Obama.

G20-mötet sker mot bakgrund av en ny militär upptrappning i Ukraina. Men Ryssland fortsätter att förneka att de har något med saken att göra.

"Vi är inte inblandade", sa en av Rysslands utrikespolitiska talesmän, Jurij Usjakov vid en pressträff i Brisbane i dag.

President Obama kommer under G20-mötet att träffa en rad ledare för allierade länder. Det kommer bland annat att handla om möjligheterna till ytterligare sanktioner mot Ryssland.

Men Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa i dag, att de enda ytterligare som diskuteras just nu, är att utöka listan med personer som utsätts för sanktioner, och inga ytterligare åtgärder mot landet Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".