Stefan Löfven, Tomas Ramberg
Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg och statsminister Stefan Löfven (S).

Oväntat tillfälle att visa statsmannaskap

Slösa aldrig bort en användbar kris - "Never waste a good crisis". Uttrycket brukar tillskrivas Winston Churchill och Stefan Löfven måste ha tänkt något liknande när han i torsdags kväll beslöt kalla till sig oppositionsledarna till morgonen efter följt av en allvarstyngd presskonferens.

Löfven önskar sig förstås inga ubåtskränkningar. Men när ÖB informerade regeringen om att hans analytiker nu var övertygade,  fick den färske men redan något tilltufsade regeringschefen ett oväntat tillfälle att visa statsmannaskap. Och han utnyttjade det tillfället maximalt.

Inte bara genom att uttala de väntade bistra orden mot inkräktaren utan också genom att ha en plan. Inrättandet av ett särskilt säkerhetspolitiskt råd under Löfvens egen ledning har redan fått beröm av försvarsdebattörer och analytiker.

Mycket har varit stapplande och osäkert under S-MP-regeringens första veckor men försvarsdebatten har både försvarsminister Peter Hultqvist och statsministern hanterat med gott självförtroende. Först genom att inte göra några eftergifter mot koalitionspartnern MP i förhandlingarna om försvarsbudgeten. Sen genom att snabbt och bestämt ställa upp bakom marinen när ubåts-sökandet drogs igång i oktober.  Och nu med det stort upplagda framträdandet i går.

Socialdemokraterna får nu politisk valuta för att de redan i god tid före valet förstått att utnyttja Moderaternas skadeskjutna trovärdighet i försvarsfrågan. Peter Hultqvist tryckte redan som försvarspolitiker i riksdagen hårt på denna ömma tå i alliansregeringens meritförteckning.

Avgörande är förstås utvecklingen i omvärlden som överraskade alla partier.  Debatten om krigsmaktens brister växte försiktigt under 2013 för att blomma ut för fullt efter Ukrainakrisen. Det är tveksamt om detta påverkade valresultatet men fick ändå den politiska effekten att det blev viktigt att prioritera försvarsbudgeten. Och att Miljöpartiet fullständigt avstod från att försöka påverka försvarspolitiken i sin riktning.

Med detta sagt leder utvecklingen förstås också till bekymmer för regeringen. Dels det uppenbara: Att utvecklingen i Ukraina, Mellanöstern och Östersjön skapar en otryggare värld som också påverkar stämningen i Sverige.  Och att regeringen riskerar en kris i relationen med Ryssland. Dels att detta tar koncentration och uppmärksamhet från regeringens politiska ambitioner. Både pengar och debatt styrs om.

Regeringen får dessutom en ovälkommen diskussion om NATO-medlemskap. För bara något år sen framstod NATO-frågan som politiskt stendöd i den svenska politiken. Fortsätter larmen om kränkningar till sjöss och i luften tilltar den än så länge försiktiga medvinden för de svenska NATO-vännerna. Det kan leda till att Moderaterna lämnar sin passiva hållning i frågan och tillsammans med Kd och fp börjar driva på för medlemskap. Och att Löfven och Hultqvist tvingas slipa argumenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".