Storbritanniens utrikesminister i utspel om immigration

Pressade på hemmaplan av EU-kritiskt parti
1:41 min

EU måste gå med på Londons krav att hejda immigrationen, annars kan det leda till Storbritannien tvingas lämna unionen. Det säger Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond i intervju i dagens Daily Telegraph.

– Man ska aldrig gå in en förhandling ifall man inte är beredd att stå upp för sin åsikt och lämna bordet, säger utrikesminitser Philip Hammond, i intervjun. Att lämna bordet innebär att lämna EU.

– Får vi inte gehör för våra krav, får vi inte heller med oss opinionen vid en folkomröstning, förtydligar han.

Premiärminister David Cameron har utlovat en sådan 2017, ifall han vinner parlamentsvalet om ett halvår. Inför denna folkomröstning ska han ha omförhandlat villkoren för det brittiska medlemskapet, har han sagt.

Några förhandlingar pågår inte och än så länge har regeringen i London fått kalla handen i sina trevare från bland annat Tysklands förbundskansler, Angela Merkel: Den fria rörligheten, som Cameron vill inskränka, är inte förhandlingsbar.

På hemmaplan är regeringen i London är allt mer pressad. Det EU-kritiska frihetspartiet Ukip växer och de konservativa är splittrade i EU-frågan.

Inför valet om sex månader är immigrationen en av de hetaste frågorna. Torries i parlamentet vill ha hårda EU-kritiska besked och utspel, som kan locka väljare.

Närmast står ett fyllnadsval på torsdag i Rochester, en liten ort i Kent, där en tidigare torriledamot i parlamentet som hoppat över till Ukip, ser ut att segra.

Vinner Mark Reckless i den välmående valkretsen, tror bedömare att fler avhopp bland konservativa parlamentariker är på gång.

Utrikesministerns hot om Storbritanniens eventuella utträde, ska ses mot bakgrund av valen och David Camerons försök att hitta något att förhandla om, som blidkar EU-kritikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".