Foto: TT
Avfallshantering sopstation. Foto: TT

Forskare: Därför borde vi börja deponera plast

"Man bränner en oljebaserad produkt"
2:18 min

En del av det avfall som bränns i värmeverk består av plast. Men plast som bränns är en stor källa till växthusgaser, eftersom plast görs av fossila råvaror. Forskare anser att det vore bättre att deponera plasten.

På en återvinningscentral i Jordbro, utanför Stockholm, springer Ekot in i Åke Brömster som lämnar avfall här:

– Det kommer hemifrån. Det är tomkartonger plast, allt möjligt, s'ger han.

Plasten bränns ju, vad tycker du om det?

– Vad ska man göra? Det finns ju inga bättre alternativ vad jag vet. Man försöker ju unvika det, genom att ha naturmaterial som trä och annat. Men plasten är praktisk, lätt och billig, säger Åke.

Containern där Åke Brömster just slängt sitt plastskräp är full av blandat avfall; en hel del syntetiskt, en gammal heltäckningsmatta, en lampskärm och så vidare.

Snart skickas avfallet vidare till något av de värmeverk som eldar avfall. Men det som kan verka smart för alla parter, att samtidigt bli av med skräp och få billigt bränsle för värmeverk, är egentligen till nackdel för klimatet, varnar flera forskare. Bränd plast är lika illa som olja eller kol.

– Plast har ju ett fossilt ursprung, det tillverkas av olja och i vissa fall naturgas, säger Torleif Bramryd är professor i miljöstrategi vid Lunds universitet, och fortsätter:

– Förbränning av plast och även syntetmaterial, syntettextilier, syntetgummi och liknande utgör en ganska stor andel av avfallet. Det innebär att man bränner en oljebaserad produkt och utsläppen av fossil koldioxid är lika stor som när man bränner kol och olja.

Av det avfall som bränns är uppemot 30 procent plast, enligt Torleif Bramryd. Branschorganisationen Avfall Sverige räknar med en mindre del, ungefär tio procent. Avfall Sveriges VD Weine Wiqvist anser att det är svårt komma ifrån att en del plastskräp slutligen bränns:

– Det är ju ändå så att en hel del plast och plastförpackningar blir inte återvunna och då kommer det att finnas i det avfall som går till förbränning. Så på det sättet blir det ett bidrag till de fossila utsläppen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".