Australiens premiärminister Tony Abbott håller presskonferens på G20 mötet i Brisbane, Australien. Foto: Rob Griffith/TT.
Australiens premiärminister Tony Abbott håller presskonferens på G20 mötet i Brisbane, Australien. Foto: Rob Griffith/TT.

G20-mötet avslutat - Ukraina dominerade agendan

"Jag fullständigt avskyr det som ser ut att utspela sig i östra Ukraina"
1:12 min

På söndagsmorgonen avslutades toppmötet med ledarna för världens 20 ekonomiskt starkaste länder inom gruppen G20 i Brisbane i Australien. Gruppen enades om att tillsammans försöka stärka den globala ekonomin. Men in i det sista överskuggades mötet av händelserna i Ukraina.

– Jag fullständigt avskyr det som ser ut att utspela sig i östra Ukraina. Jag kräver att Ryssland fullt ut deltar i brottsutredningen om nedskjutningen av Malaysia Airlines plan MA 17.

Det sa G20-värden, Australiens premiärminister, Tony Abbot under en presskonferens efter det att årets toppmöte avslutats.

Det var länge sedan ett möte mellan världens ledare så dominerades av en geopolitisk konflikt långt utanför dagordningen.

Storbritanniens premiärminister David Cameron sa nyss vid sin presskonferens, att "det som har varit bra med det här mötet" är att EU och USA har kunnat samlas om ett mycket tydligt budskap till Ryssland om hur vi kommer att hantera Ukrainafrågan de kommande månaderna och åren. Han utlovade också nya sanktioner mot Ryssland om inte situationen förändras.

Men bakom skuggan av Ukraina, så enades G20-länderna om att tillsammans försöka stärka den globala ekonomin. Målet är, att höja gruppens sammanlagda ekonomi med två procent under de kommande fem åren.

Dessutom enades länderna om att göra "det som krävs" för att utrota Ebolautbrottet i Västafrika. Och att hjälpa till med stöd för att återuppbygga de länder som drabbats hårt ekonomiskt av utbrottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".