Läsk, vapen och marijuana. Foto: TT.

Många frågor i USA:s mellanårsval

Marijuana, minimilöner, aborter och läsk
4:23 min

Det amerikanska mellanårsvalet för snart två veckor sedan handlade inte alls bara om den politiska majoriteten i kongressen. Över hela landet röstade väljare om många vitt skilda förslag, som kommer att påverka vardagen för miljontals amerikaner, kanske betydligt mer än vilket parti som dominerar i huvudstaden Washington.

Marijuana och minimilöner. Aborter och vapeninnehav. Genförändrad mat och läsk sötad med socker.

Det där är bara några av alla de saker amerikanerna också röstade om i det mellanårsval, som hittills mest uppmärksammats för att republikanerna tog storslam och säkrade majoritet i kongressen i Washington.

Det var en seger som bäddar för större inflytande och hårdare strider med den demokratiske presidenten, och som förstås kommer att märkas både inrikes- och utrikespolitiskt.

Men över lag spelar just det valresultatet sannolikt mindre roll för medelamerikanens vardag än de hundratals förslag man röstade om på lokal nivå den 4 november.

Frågan om en höjning av minimilönen fanns med på valsedlarna bland annat i Nebraska, South Dakota, Alaska och Arkansas, där väljarna sa ett bestämt ja till höjningar på delstatsnivå.

Det innebär att en klar majoritet delstater snart har högre minimilön än den federala som ligger kvar på dryga femtiolappen.

En höjd minimilön i USA är prioritet för demokraterna, men republikanerna i kongressen har hittills lyckats stoppa president Obamas förslag om en höjning för hela landet.

Frågan är mycket het för miljontals lågavlönade amerikaner, och väntas kunna bli en vinnarfråga för demokraterna i presidentvalet 2016.

Marijuana är ett annat hett politiskt ämne i det USA där de två delstaterna Colorado och Washington redan tillåter försäljning för bruk för nöjes skull under ungefär samma regler som alkohol, och där över 20 tillåter marijuana på recept.

Både Oregon och Alaska röstade för en framtida legalisering, och i huvudstaden Washington DC sa väljarna ja till att helt avkriminalisera innehav av mindre mängder marijuana. Däremot sa Floridas väljare nej till marijuana för medicinskt bruk.

Att allt fler stater och städer avkriminaliserar innehav och tillåter medicinskt bruk anses allmänt vara det som kommer att öppna för en total legalisering av marijuana inom ett eller ett par årtionden i USA.

Förespråkarna har blivit allt mer välorganiserade och penningstarka, och tagit klivet in i de fina salongerna, där de bearbetar politiker på alla nivåer med samma metoder som alla andra politiska lobbyister.

Trots dagliga dödsskjutningar går det mycket trögt för dem som vill skärpa reglerna för vapeninnehav i USA. Men delstaten Washington röstade ändå ja till att lagstifta om ökad kontroll av alla som vill köpa ett vapen.

Kanske var väljarna där påverkade av oktober månads skottdrama i staden Marysville, då en tonåring sköt fyra skolkamrater till döds, och sedan tog sitt eget liv.

Ett annat ämne som splittrar amerikanerna djupt är abort. Frågan fanns med på valsedlarna i bland annat North Dakota, Colorado och Tennessee.

Väljarna i de två första delstaterna röstade nej till ett förslag som i förlängningen kunde leda till ett totalförbud mot abort, i Tennessee röstade man istället ja till att ytterligare begränsa aborträtten.

Genförändrad mat är en fråga som växer i USA. På Hawaii, där livsmedelsindustrin odlar stora mängder genmodifierad majs, havre och andra växter, satte väljarna stopp för fler och större åkrar.

Däremot sa väljarna i både Oregon och Colorado nej till ett lagförslag om att GMO-livsmedel måste ha etiketter som visar att de är genförändrade.

Frågan om faran av sockerstinna läskedrycker var även den uppe till omröstning på ett par ställen i USA, framförallt i Kalifornien där invånarna i Berkeley sa ja till att beskatta läsk för att minska konsumtionen, medan San Franciscos väljare inte tyckte det var någon bra idé.

Motståndet mot en läskskatt i Kalifornien finansierades med stora belopp av Pepsi, och i kampanjerna mot märkning av genförändrad mat pumpade Monsanto in miljontals dollar.

De olika kampanjerna i abortfrågan finansierades till största delen av stora organisationer både för och emot abort i USA. Mönstret ser numera likadant ut i de flesta lokala valkampanjer i USA:

För varje val kommer det mer pengar utifrån från stora aktörer, som ser val på lokal nivå som mer möjliga att påverka, och allt mer intressanta att ge sig in i, än den stillastående skyttegravspolitiken i Washington.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".