Indien
En stort anslag om sterilisering utanför entrén till distriktets kvinnosjukhus i Varanasi, Indien. Foto: Rajesh Kumar Singh/TT

Tretton döda av smutsigt läkemedel

Läkemedelsfabriken: Helt felaktiga uppgifter om råttgift
1:24 min

Det har visat sig att de tretton kvinnorna som dog efter att ha steriliserats i Indien, dog av smutsig medicin. Man har funnit spår av råttgift i de antiinflammatoriska tabletter som kvinnorna gavs.

De två ägarna till medicinfabriken har gripits.

Oppositionspolitikern Rahul Gandhi i Comngresspartiet anklagar nu den sittande regering för att göra för lite för att bringa reda i vad som hänt. 

– Det är regeringens ansvar att se till att medicin som ges är ofarlig, sa Rahul Gandhi och lade till att det här visar på den stora korruptionen i branschen.

Det var i veckan som tretton kvinnor dog i samband med en massterilisering i delstaten Chattisgarh i centrala Indien. Vid en av klinikerna steriliserades över 80 kvinnor på mindre än tre timmar. De skickades snabbt hem med piller mot smärtan men också med en antiinflammatorisk tablett. Det är nu den som man funnit vara kontaminerad med  

Det är helt fel säger en av ägarna till läkemedelsfabriken som även den ligger i samma 

– Allt de funnit är att i vårt förvarningsutrymme så fanns det även förpackningar med råttgift, säger han.

Men tidningen Hindustan Times rapporterar att analysen visat att det fanns spår av ämnet zinc phosphid, vilket är ett ämne i råttgift. Det uppges också att detta medicinföretag tidigare varit föremål för undersökningar av smutsig medicin. Men trots det har delstatsansvariga fortsatt att använda företages läkemedel. Nu har man satt helt stoppat användningen av detta företags produkter.

Men smutsig medicin är inget ovanligt i Indien som har en stor egentillverkning av läkemedel.

Sterilisering är den absolut vanligaste preventivmetoden i Indien och den används för att begränsa befolkningstillväxten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".