november
Foto: TT

Aldrig har november varit så grå

Kanske har du undrat vart solen flytt sin kos. Svaret: till Kiruna. Medan södra delarna av landet är på god väg mot bottenrekord i antal soltimmar, närmar sig Lappland sin toppnotering.

På söndagen ligger ett tjockt molntäcke över i stort sett hela landet. Bara i fjälltrakterna finns det chans att få se en skymt av solen. Och så ska det förbli den närmaste tiden, enligt Alexandra Ohlsson på SMHI. Möjligtvis kan det bli lite luckor i molntäcket över Norrland, åtminstone mot slutet av veckan.

Känslan av att solen visat sig ovanligt lite denna månad får stöd i SMHI:s mätningar. Växjö har hittills skrapat ihop 1 soltimme, Stockholm 2 och Borlänge 3.

– Det hänger på att det spricker upp lite mer i molntäcket resten av månaden. Vi har en hel del mätstationer i Götaland och Svealand som ligger under bottenrekordet hittills, säger hon.

Kiruna däremot toppar listan med 36 timmar och kan slå sitt rekord på 40 innan månaden är slut.

Skulle det då, mot förmodan, ändå spricka upp en aning så är rådet att skynda sig ut, speciellt i Götaland och Svealand.

– Fast egentligen skulle jag vilja säga: res i väg till solen, säger Alexandra Ohlsson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".