Umm Khaled
Umm Khaled, vars enda son Khaled Hassan fördes bort av ISIS. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio

Soldater tillfångatagna av Isis

"Alla har de en mamma vars hjärta brinner"
1:50 min

En grupp syriska militärer och en amerikansk hjälparbetare påstås idag ha avrättats av extremistgruppen Isis. Ännu är det inte klart om videofilmer som påstås visa händelsen är äkta. Gruppen som själva kallar sig "Islamiska staten" har bland annat tagit hjälparbetare, journalister och soldater som gisslan. En grupp libanesiska soldater har varit tillfångatagna sen i somras, vår korrespondent har träffat mamman till en av dem.

– Kniven hänger över deras halsar, det känns som om kniven hänger över mig också, säger Umm Khaled. Hennes ende son Khaled Hassan fördes bort av Isis vid den libanesiska gränsstaden Arsal i början av augusti.

Runt 30 libanesiska soldater och polismän togs tillfånga av Isis och av al-Nusrafronten, tre av soldaterna kommer från Umm Khaleds lilla by, en av dem har redan avrättats. 

Idag har nya videobudskap spridits, som påstås visa hur omkring 15 syriska militärer och den amerikanske hjälparbetaren och tidigare soldaten Abdul-Rahman Kassig dödas av Isis. Filmen är ytterligare ett propagandabudskap riktat till USA, Storbritannien och den syriska regimen. Umm Khaled vars son hålls av Isis sörjer med andra mödrar i samma situation.

– Allesamman har en mamma som gråter över dem och vars hjärta brinner, säger Umm Khaled.

100-tals syriska och irakiska soldater tros redan ha avrättats av gruppen som själva kallar sig Islamiska staten, enligt flera människorättsorganisationer. Men kanske finns en liten strimma av hopp för de libanesiska soldaterna.

Efter att Ekot intervjuade Umm Khaled har hon och några andra föräldrar de allra senaste dagarna haft korta möten med sönerna i fångenskap. I månader har de förtvivlade anhöriga krävt att den libanesiska regeringen ger efter för extremisternas krav och genomför en fångutväxling eller betalar lösesumma.

– Hade det varit politikernas barn hade de inte lämnat dem så här med kniven över sig, säger Umm Khaled. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".