Napoleons hatt säljs på auktion i Frankrike. Foto: TT
Napoleons hatt säljs på auktion i Frankrike. Foto: TT

Napoleons hatt såld på auktion

En av Napoleons välkända svarta filthattar såldes under söndagen på en auktion i franska Fontainebleau. Hatten kommer från familjen Grimaldis samlingar i Monaco, och den hattsugne köparen blev i dag 1 884 000 euro fattigare.

Hatten ropades hem av en sydkoreansk samlare under söndagen för motsvarande nästan 17,5 miljoner svenska kronor. Sydkoreanen är således nu ägare av den värdefulla tvåhörningen, en så kallad bicorne, tillverkad i filt av den franska hattmakaren Poupard.

Napoleon sägs ha ägt hatten under sin exil på Elba 1814, skriver Mail Online. Hatten är fodrad med grå-grönt siden och ser tydligt använd ut.

Modellen är en variant av trehörningen och var populär i slutet av 1700-talet och 1800-talets början. Napoleon bar den på bredden för att synas bättre i fält. Han sägs ha slitit ut ungefär 120 hattar av modellen under sin tid som Frankrikes kejsare.

Av de 20 hattar som fortfarande finns kvar är två-tre i privat ägo medan de andra finns på museer. Hatten som nu säljs förvärvades ursprungligen av Napoleons privata veterinär Joseph Giraud och fanns kvar hos hans familj till 1926, då den såldes till prins Louis Grimaldis kollektion, enligt AFP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".