Ekot besöker eko-bonden Elin Rydström. Foto: Maria Jansson / Sveriges Radio
Ekot besöker eko-bonden Elin Rydström. Foto: Maria Jansson / Sveriges Radio

Åsikterna om ekoodlingens effekter går isär

"Löser inte Östersjöns problem med ekoodling"
1:51 min

I stort sett allt som vi tror om ekologisk odling, att det skulle vara bättre för miljön eller bättre ur näringssynpunkt, har ingen grund i vetenskapen. Det hävdar idag flera forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. Elin Rydström, bonde och uppväxt på en ekologisk gård, tror inte på den forskningen.

– Det känns ju väldigt tryggt för mig att jag haft en sådan uppväxt. Och bekämpningsmedel finns inte bara runt om i naturen, utan återfinns ju i maten också. Det har man glömt i den här artikeln, att säga att det är en klar fördel med ekojordbruk, att bekämpningsmedel inte finns med. 

Debatten om det ekologiska jordbruket har tagit ny fart efter att en grupp forskare vid SLU i en ny bok propagerar för att statens stöd om årligen en halv miljard för ekologisk odling, istället borde satsas på miljöförbättringar inom det traditionella jordbruket. Skulle vi ersätta traditionell odling med ekologisk odling skulle det kräva dubbelt så stora arealer jordbruksmark, vilket i sin tur skulle fördubbla näringsläckaget till sjö och mark och öka utsläppen av växthusgaser. Det säger Holger Kirschmann professor i växtnäringslära, och en av forskarna.

– Så vi löser inte Östersjöns problem med ekoodlingen. Vi får inget förbättrat klimat om vi har storskalig ekoodling. Därmed är alla de här föreställningarna som har funnits - att det här är den miljövänliga lösningen för vårt framtida jordbruk - omkullkastade utifrån det underlaget vi har. 

Organisationen Ekologiska Lantbrukarna menar däremot att ekologisk odling kan vara mer effektiv än så. Att läckaget självklart blir mindre om man inte lägger på extra konstgödning, liksom att nivån av gifter måste vara lägre när man inte tillför några.

Elin Rydström är kritisk mot sättet som tester kring ekoodling genomförs.

– Deras forskning bygger mycket på att man tittar på "hur fungerar det här på en liten försöksruta", inte hur det ser ut på faktiska gårdar. Många gånger, när de ställer upp sina försök stämmer det inte med hur det

faktiskt går till på ekogårdar. Så det blir ju ganska missvisande resultat från deras forskning, skulle jag säga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".