Australiens premiärminister Tony Abbot skakar hand med Rysslands president Vladimir Putin under G20-mötet i Brisbane. Foto: TT
Australiens premiärminister Tony Abbot skakar hand med Rysslands president Vladimir Putin under G20-mötet i Brisbane. Foto: TT

Därför lämnade Putin G20 i förtid

"Problemet runt Ukrainakrisen kan jag inte svara på än"
1:46 min

Ryske president Vladimir Putins lämnade G20 mötet före alla andra. Men det förklarade Putin enbart berodde på den långa hemresan och behovet av sömn. I rysk tv sammanfattas toppmötet som en framgång.

 – Att flyga härifrån till Vladivostok tar nio timmar, och sedan från Vladivostok till Moskva ytterligare nio timmar. Måndag är arbetsdag, sedan behövs fyra, fem timmars sömn. Det förklarade jag för Tony Abbott, och han och jag var överens om att vi haft ett framgångsrikt arbete, förklarade Vladimir Putin sin tidiga avfärd för den ryska tv-publiken.

I rysk media ges G20-mötet stort utrymme som ännu en diplomatisk framgång för landets ledare. Samma bild gav presidenten själv vid sin presskonferens före avfärden. Såväl låga oljepriser, som rubelfall och Ukrainakrisen har en lösning:

– Problemet runt Ukrainakrisen kan jag inte svara på än, men det finns goda perspektiv enligt min uppfattning, sade den ryske presidenten.

Han passade samtidigt på att kritisera Kiev för beslutet att inte längre finansiera samhällsservice eller betala pensioner till det separatistkontrollerade området:

– Det är ett stort misstag, Kiev klipper på egen hand banden till denna regionen. Jag har sagt det till Pjotr Alexandervitj (Ukrainas president), och till våra europeiska partner, att inte en enda gång under våra tragiska händelser i Kaukasus slutade vi finansiera tjetjenska delrepubliken. Vi subventionerade deras budget det var vårt moraliska ansvar, sade Putin.

   

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".