Louise Sander
Louise Sander, VD Handelsbanken liv, har märkt av ett ökat intresse för löneväxling. Foto: Karolina Lek/Sveriges Radio

Banker: Löneväxling snart bäst - för höginkomsttagare

Handelsbanken: Hoppas på ny ny pensionssparprodukt
2:20 min

Snart försvinner avdragsrätten för pensionssparande. Som en effekt väntas pensionssparande med hjälp av löneväxling bli allt mer populärt, säger de banker och försäkringsbolag som Ekot pratat med.

Löneväxling innebär att arbetsgivaren går med på att sätta av delar av lönen till tjänstepensionen, och det är något som allt fler visar intresse för, menar Louise Sander, vd på Handelsbanken Liv:

– Vi ser ett ökat intresse, både från individer och företag som vill erbjuda det här till sina anställda. Det passar inte för alla men för höginkomsstagare är det här ett bra alternativ, säger hon.

Regeringen planerar att till årskiftet kraftigt minska avdragsrätten för privat pensionssparande. Till 2016 ska skatteavdraget slopas helt.

Därmed blir den här pensionsformen, som över två miljoner svenskar använder sig av, mycket ogynnsam. Banker och försäkringsbolag råder nu därför sina kunder att börja pensionsspara på annat sätt.

Ett av de alternativ som finns är löneväxling, där arbetsgivaren sätter av en del av lönen till pension. Man avstår alltså en del av lönen mot mer tjänstepension. 

När Ekot ringer runt till tio banker och försäkringsbolag tror alla att den här pensionsformen nu kommer att öka.

På SEB menar man att just det faktum att avdragsrätten för privat pensionssparande nu försvinner, vilket kommer göra löneväxling till det enklaste sättet att fortsätta spara avdragsgillt, om man vill det.

– Det finns inget annat sparsätt nu där man sparar med oskattade pengar, för att sedan skatta när pensionen betalas ut. Många tycker det är ett bra sätt att spara sin pension på och då är det löneväxling som gäller framöver, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Men löneväxling är dock bara bra för höginkomsttagare, eftersom andra ersättningar såsom sjukförsäkring, föräldrapenning och allmän pension annars kan påverkas mycket negativt.

– De försäkringarna riskerar att bli lägre när du löneväxlar, om du har en lön under 38 000 till 39 000 kronor ungefär. Så det är först vid inkomster vid 40 000 och över som löneväxling är ett riktigt bra alternativ, säger Jens Magnusson.

Att det nu inte kommer finnas något skattesubventionerat sätt att pensionsspara för de med lägre inkomster är synd, anser Louise Sander på Handelsbanken:

– Jag tycker att det är synd att det inte finns en bra pensionssparprodukt för alla. Vi hoppas att det kommer komma en ny pensionssparprodukt som är skattesubventionerad, säger Sander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".