Hus med stor Apple-logga. Foto: Mark Lennihan/TT.
Foto: Mark Lennihan/TT.

Aptit på Apples aktier - trots Samsungs stormsteg

Analytiker pekar på företagets nya telefonen
1:14 min

Världens aktieköpare fortsätter att sätta allt större värde på teknikjätten Apple. I fredags nådde Apples aktie sitt hittills högsta värde på New York-börsen.

Företaget värderas nu till nästan 660 miljarder dollar, motsvarande bortåt 4 900 miljarder kronor. Det är närmare 17 gånger så mycket som Sveriges stolthet Ericsson, till exempel.

Efter den senaste tidens uppgång är Apple värt mer än alla bolag på Moskvabörsen tillsammans, eller alla bolag på börsen i Singapore eller alla bolag på börsen i Milano, enligt Bloomberg News.

Det kanske mest anmärkningsvärda är Appleaktiens snabba värdeökning på senare tid. I början av 2013 var aktien värd ungefär hälften så mycket som i dag.

Det är inte nyheter som den smarta klockan eller Apples betaltjänst som ligger bakom aktiens kursuppgång.

Analytiker pekar framför allt på den nya telefonen iphone 6 som förklaring till att företagets värde stiger på börsen.

Apple har förlorat marknadsandelar, framför allt till koreanska Samsung. Men den nya telefonen har skapat stora förväntningar på framtida vinster och det har ökat marknadens aptit på Appleaktier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".