Korruptionsskandal får minister att avgå

"Har förlorat i politisk auktoritet"
1:20 min

Den portugisiske inrikesministern avgår efter en skandal med flera brottsmisstänkta tjänstemän. Det meddelande han på söndagskvällen.

Det är en korruptionsskandal som gör att Miguel Macedo med ansvar för bland annat säkerhetsfrågor och administration i landet lämnar sin post. Nyligen greps flera höga tjänstemän som lyder under ministern, bland dem den högste ansvarige för landets migrationsmyndighet.

Polisutredningen gäller misstankar om hur förmögna investerare utanför Europa garanterats uppehållstillstånd i Portugal. I utbyte skulle de investera stora summor i landet.

De har fått en sorts gyllene visum. Programmet lanserades under skuldkrisen 2012 och har inbringat över en miljard euro, främst från Kina.

Enligt polisen är elva personer misstänkta för bland annat korruption, penningtvätt och förskingring. Men polisen är förtegen om detaljerna.

Oppositionspolitiker har kritiserat systemet för att öppna för brottslighet som korruption. Men enligt regeringen uppfyller programmet EU:s krav.

Den avgående ministern Miguel Macedo säger att han inte är inblandad i någon brottslighet men att han har förlorat politisk auktoritet på grund av det ramaskri som väckts hos portugisiska folket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".