Klaus Iohannis vann det rumänska presidentvalet. Foto: Andreea Alexandru/TT
Klaus Iohannis vann det rumänska presidentvalet. Foto: Andreea Alexandru/TT

Utmanare segrade i rumänska valet

1:37 min

I Rumänien slutade presidentvalet överraskande med att den liberale politikern Klaus Iohannis segrade. Den tippade favoriten, landets nuvarande premiärminister Victor Ponta förlorade med ungefär hela tio procentenheter.

– Folket har alltid rätt. Jag har gratulerat Herr Iohannis till hans seger, sa Victor Ponta i natt när det stod klart att Rumäniens nye president heter Klaus Iohannis. Samtidigt samlades rumäner ut på gatorna för att fira och Klaus Iohannis gick genom folkmassan.

Detta var inte ett väntat resultat. Ponta var favoriten. Det kan kanske ha varit de mer högersinnade utlandsrösterna som ledde till Iohannis seger eller att de rumänska väljarna blev upprörda över kritiken mot Victor Ponta, att han försökte påverka valresultatet.

Rumäniens nye president är en tidigare fysiklärare, som nu senast varit borgmästare med stor framgång i sin hemstad Sibiu. Han leder det Liberala partiet och är från den tyskspråkiga minoriteten och stannade trots det under kommunismen och förtrycket. Landets nye president har inte suttit i någon regering.

Klaus Iohannis har gått till val på att fortsätta anti-korruptionsarbetet i det fattiga Rumänien. Det har varit en central fråga i valspurten och kanhända bidrog också detta till hans fördel. Socialdemokraten Victor Ponta sa i natt att han tänker stanna som premiärminister, så möjligen står Rumänien inför en instabil period och en politisk dragkamp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista