Japanska affärsmän passerar en börsskärm i Tokyo. Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP/TT.
Japanska affärsmän passerar en börsskärm i Tokyo. Foto: Yoshikazu Tsuno/AFP/TT.

Japans ekonomi i recession

Överraskande besked
1:26 min

Japans ekonomi sjönk oväntat under det tredje kvartalet i år. Det innebär att världens tredje största ekonomi nu gått in i recession, och många tror på nyval.

Det hade precis börjat se ljusare ut för Japans länge hårt ansträngda ekonomi. De flesta bedömare hade förutsett en tillväxt på runt 2,2 procent för det tredje kvartalet i år.

Men istället sjönk bruttonationalprodukten med 1,6 procent. Det var andra kvartalet i rad som ekonomin sjönk, och det innebär att landet nu officiellt befinner sig i recession.

Det överraskande beskedet kommer samtidigt som Japan står i bud att genomföra en omdebatterad ökning av momsen nästa år. Momsen höjdes i april till åtta procent, och förslaget är att höja den ytterligare, till tio procent. De ökade skatteintäkterna behövs för att få ordning på landets ansträngda statsfinanser.
Men en momshöjning riskerar att bromsa tillväxten ytterligare och förvärra recessionen.

Att momsen skulle höjas bestämdes redan av den förra regeringen i Japan. Men nuvarande premiärminister Shinzo Abe har varit skeptisk till höjningen. Många spekulerar därför nu i att Abe i veckan kommer att utlysa nyval i december för att få folkets mandat att ställa in, eller skjuta på, momshöjningen.

Under Shinzo Abes ledning har Japan genomfört flera ekonomiska reformer. Tanken är att bland annat ökade statliga investeringar ska få fart på ekonomin. Den ekonomiska politiken har kommit att kallas för Abenomics det eventuella valet kommer att delvis att ses som en folkomröstning om den här politiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".