Ekonomikorrespondent Staffan Sonning. Foto: TT/SR
Ekonomikorrespondent Staffan Sonning. Foto: TT/SR

Analys: Japans statskassa i desperat behov av intäkter

Ekonomikorrespondent Staffan Sonning: Abes politik har inte hjälpt
5:32 min

Just efter G20 mötet avlutats i Australien under söndagen kommer beskedet att Japans ekonomi backar igen. Ett oväntat och dramatiskt besked enligt Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning.

Hur illa är läget för den japanska ekonomin?

– Om man tittar på siffrorna, så ser det rätt illa ut. Japan har den utvecklade världens högsta statsskuld, långt över 200 procent av bruttonationalprodukten. Och staten tvingas låna ännu mer varje år eftersom intäkterna inte alls täcker utgifterna.

– Japan har varit i mer eller mindre ekonomisk kris i snart 25 år och det var det premiärminister Shintzo Abes nya politik, Abenomics som den kallas, till slut skulle lösa. Men hittills har det inte gått så bra, som bland annat dagens siffror visar.

Det blev ett överraskande besked, enligt prognoserna skulle det se ljust ut. Varför blev det fel?

– Svårt att säga. Men det är nog en kombination. I våras höjde Japan momsen. Och det är ju nåt som ett land normalt gör om de vill bromsa en ekonomi från att bli överhettad. Så man kan ju tycka att det är ett konstigt sätt att agera när man ska försöka sätta fart på en ekonomi. Men sanningen är att den Japanska statskassan är i desperat behov av mer intäkter. Så tanken var att en massa andra ekonomiska åtgärder skulle motverka bromsningen av momshöjningen, men så har det inte blivit än i alla fall.

– Det hade nog gått bättre, om det varit mer fart på ekonomin i omfärlden. Men eftersom Kinas öikningstakt minskar och den europeiska återhämtningen hackar betänkligt, så fick Japan ingen draghjälp därifrån

Hur hanterar premiärminister Shinzo Abe det här?

– Det verkar som att han kallar till nyval för att söka fortsatt stöd hos folket. Och för att samtidigt med det kunna skjuta upp en ny planerad momshöjning. Men det är bara en förberedelse för att försöka skaffa ett förnyat mandat. Det Abe säkert sedan kommer att göra, är att lansera ytterligare stimulansåtgärder med investeringar och lättnader för hushållen. Det kommer att holka ur statskassan mycket mer, men något måste han ju göra. Och hoppas på att medicinen till slut biter.

– Den japanska centralbanken kommer säkert att fortsätta att ösa ut pengar i det ekonomiska systemet. Tyvärr finns det situationer då inga penningpolitiska eller finanspolitiska åtgärder hjälper, eftersom folk tror att situationen är så illa, så det är bäst att spara så mycket det går ifall det blir ännu värre framöver.

Hur kan man koppla dagens besked till det toppmötet mellan ledarna för världens rikaste länder inom G20 som avslutades i går i Brisbane?

– Jag tror att ledarna för G20-länderna blev åtminstone förvarnade av premiärminister Shinzo Abe om vad som skulle komma, för det visste han förstås i förväg. Det skulle kunna vara så, att det är en del av bakgrunden till att Storbritanniens premiärminister David Cameron efter mötet skrev en debattartikel som publiceras i tidningen Guardian i dag. Där skriver han, att alla varningslampor blinkar rött för en ny ekonomisk kris i världen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".