Per Bolund
Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister. Foto: TT

Bolund om pensions­reform: Tror inte det blir några problem

"Får se om vi behöver förändra reformen"
2:03 min

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att effekterna av regeringens pensionsreform kommer bli balanserade – detta trots att det alternativ som nu förs fram återigen främst lämpar sig för höginkomsttagare.

Att pensionsspara med hjälp av löneväxling väntas bli allt mer populärt när avdragsrätten för privat pensionssparande tas bort vid årsskiftet. Men pensionsformen fungerar bara för de som tjänar över 38 000 i månaden.

– Det är lite märkligt att man är så pigg på att hitta sparformer som lönar sig för dem med höga inkomster. Man borde försöka hitta ett riktat långsiktigt sparande med bra skatteförutsättningar även för de som har lite lägre inkomster, säger Jens Magnusson på SEB.

Men finansmarknadsminister Per Bolund (MP) oroas inte för att reformen skulle gynna höginkomsttagare.

– Nu får vi se vilka effekter den här reformen får. Om det är så att det bli en sådan typ av förändring som du pratar om så får vi se om vi behöver förändra reformen. Men jag tror inte att det kommer bli något problem, jag tror reformen kommer slå ganska balanserat, säger Per Bolund.

Det regeringen gör är att ta bort avdragsrätten för det privata pensionssparandet och i och med det så kommer sparformen snart bli mycket ogynnsam.

Pensionssparare råds nu därför att byta sparform. Löneväxling framhålls av många banker och försäkringsbolag som ett mycket bra alternativ, men pensionssparformen är bara bra för höginkomsttagare.

Löneväxling innebär att man med arbetsgivarens hjälp avstår en del av sin lön för att istället få mer i tjänstepension.

Tjänar man mindre än 38 200 kronor så kommer en löneväxling minska andra ersättningar såsom sjukförsäkringen och föräldrapenningen.

Därför är det återigen höginkomsttagare som gynnas med flest alternativ, menar Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

– Avdragsrätten slog ju olika beroende på vilken inkomstskatt man betalade och då kunde man säga att höginkomsttagare var säkra vinnare på att spara med avdrag. Skulle man se att de nu använder löneväxling istället då är det ju frågan om vad man faktiskt vunnit här, säger Mattias Munter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".