Ekonomikorrespondent Staffan Sonning. Foto: TT/SR
Ekonomikorrespondent Staffan Sonning. Foto: TT/SR

Analys: Japanska nedgången del i en snurrande ond cirkel

Ekonomikorrespondent Staffan Sonnings analys
1:43 min

På måndagsmorgonen kom chockbeskedet att Japan befinner sig i recession. Igen. Aktiekurser har fallit under förmiddagen och räntorna på statspapper i "trygga" länder har sjunkit. Tillståndet i Japan är ytterligare ett tecken på att den ekonomiska återhämtningen i världen har kommit av sig, rapporterar vår ekonomikorrespondent.

Kurserna på Tokyobörsen föll i morse med tre procent. Och räntorna på tyska stadsobligationer föll, när investerare flyttade sina pengar till säkrare ställen. Oljepriset föll också, allt på grund av oro för att världen kanske är på väg in i en ny krisperiod.

Ett av problemen är att beskedet kom så överraskande. De som räknar på sånt här, hade bedömt att Japan skulle uppvisa en liten men dock uppgång.

Vändningen skulle ha kommit efter premiärminister Abes hårdsatsande återhämtningsprogram. Men så blev det inte. Istället krympte den Japanska ekonomin ännu mer under tredje kvartalet i år.

Den uteblivna Japanska återhämtningen blev ännu ett tydligt tecken på att världsekonomin fortfarande haltar fram, sju år efter att ekonomikrisen bröt ut. Det är en väsentligt längre tid än vad det brukar ta innan återhämtningen, om man jämför med tidigare kriser.

Förmodligen är det så, att den Japanska nedgången är en del i en snurrande ond cirkel. Sedan ett halvår hackar det europeiska ekonomiska maskineriet. Och ser man EU som en helhet, så är det världens största ekonomi. Det som händer där, påverkar resten av världen mycket starkt.

Om man till det lägger att Kinas tillväxttakt bromsar in, så är det inte konstigt att det exportberoende Japan har det svårt att bryta den ekonomiska kris som pågått med större eller mindre styrka i snart 25 år.

Allt hänger ihop. Storbritanniens premiärminister David Cameron skrev i en debattartikel i tidningen Guardian i morse, att alla varningslampor blinkar rött för en möjlig ny ekonomisk kris i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".