Margot Wallström sitter vid ett bord och slår ut med händerna.
"För dagen finns det inget överhängande behov och det är inte det mest praktiska heller", säger utrikesminister Margot Wallström om en eventuell svensk ambassad i palestinska Ramallah. Foto: Tomas Oneborg/TT

Wallström: Ingen svensk ambassad i Ramallah

"Kan skötas av konsulatet i Jerusalem"
1:51 min

Trots att Sverige erkänt en palestinsk stat kommer det att dröja innan Sverige öppnar en ambassad på de palestinska områdena, enligt utrikesminister Margot Wallström.

– Det är inga som öppnat ambassader i Ramallah utan vi tycker att det här kan skötas av generalkonsulatet i Jerusalem. Vi är nöjda med den lösningen, sa Margot Wallström (S) i Bryssel i dag.

Beskedet kom i samband med EU:s utrikesministermöte där Mellanösternkonflikten är en av frågorna som ska diskuteras.

Det var för snart tre veckor sedan som den svenska regeringen erkände Palestina som stat. Erkännandet har blivit mycket omdebatterat och blivit både välkomnat och hårt kritiserat. Bland annat har Israel tagit hem sin Stockholmsambassadör i protest, vilket ses som en stark diplomatisk markering.

Å andra sidan har parlamenten i både London och Paris pressat på sina länders respektive regeringar att följa Sveriges exempel och erkänna Palestina.

Men någon ambassad i Ramallah på Västbanken, där den palestinska myndigheten har sitt säte, är alltså inte aktuellt, säger Wallström.

Hon förstår inte heller kritiken som kommit från israeliskt håll efter att den svenske kungen skickade ett gratulationsbrev med sitt sigill till den palestinska myndigheten i lördags, på den palestinska nationaldagen.

– Det är så man gör när man har erkänt en annan stat, då är det vanligt att kungen gör så, säger hon med ett brett leende.

Vad tycker du om de reaktioner som varit?

– Det är ju att man är ovan.

En av huvudpunkterna på dagordningen när EU:s utrikesministrar träffas i dag, förutom Mellanösternkonflikten, är Ukrainakrisen. Det handlar om ytterligare sanktioner mot Ryssland, bland annat fler personer som kan komma att sättas upp på sanktionslistan.

Dock kommer inga beslut att fattas i dag, säger Wallström.

– Det är allvarligt, också därför att vi närmar oss vintern och den humanitära situationen kommer att bli allt mer besvärlig. Jag tror att många ministrar här vill diskutera hur vi ska svara på det som upplevs som fortsatt rysk aggression och ett mycket besvärligt läge i Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".