Kidnappade generalen
Den kidnappade colombianska generalen. Foto: TT

Fred i Colombia stoppad efter Farc-kidnappning

Efter att Farc-gerillan kidnappat en colombiansk general har fredssamtalen stoppats. Det är första gången som gerillan – som lovat att stopp kidnappningarna – tar en så högt uppsatt person som gisslan.

– Förhandlarna som imorgon skulle ha rest till Kuba för att fortsätta fredssamtalen kommer inte att åka. Fredsförhandlingarna kommer inte att återupptas förrän Farc-gerillan släpper de tre kidnappade, sa president Juan Manuel Santos i ett tal sent igår kväll, strax efter att det blivit bekräftat att det är Farc-gerillan som kidnappat general Alzate och hans två medföljare.

Generalen, en till militär och en advokat greps samtidigt, under en resa i nordvästra Colombia och under mystiska omständigheter.

– Jag har bett min försvarsminister utreda varför general Alzate reste civilklädd och utan sina livvakter, sa Juan Manuel Santos. En soldat som lyckades undkomma kidnappningen såg hur Farc-rebeller tillfångatog generalen.

Det är första gången som Farc-gerillan kidnappar en så högt uppsatt militär. Farc lovade att sluta med kidnappningar i samband med att fredssamtalen inleddes för två år sedan. Men tidigare i år meddelade gerillan att det löftet bara gällde civila, inte militär och polis.

Fredsprocessen mellan regeringen och Farc är redan hårt kritiserad. Många colombianer menar att den dragit ut på tiden och att regeringen är för undfallande gentemot gerillan. Beskedet att fredssamtalen nu avbryts är ett sätt för president Juan Manuel Santos att visa på motsatsen.
Lotten Collin, i Bogotá.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".