Flyktingar i lägret utanför Suruc, på gränsen mellan Syrien och Turkiet. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

IS stjäl bistånd från Syriens folk

Hjälporganisationen: Ständiga hot, våld och stölder
1:46 min

Terrorgruppen IS stjäl utländskt bistånd som skickas till Syriens krigsdrabbade befolkning. Organisationen delar sedan ut en del av bistånden i sitt eget namn och ger resten till sian soldater. Det vittnar hjälporganisationerna på plats i Syrien om.

Varor som skulle ta de syriska flyktingarna genom vintern – el-generatorer och månader av matförsörjning – har stulits av Islamiska staten, IS. Det handlar dels om mat och mediciner avsedda för civila syrier, dels om tekniskt bistånd som till exempel elgeneratorer.

Sedan tidigare stoppar IS bistånd till 600 000 tusen flyktingar, enligt FN. Nu säger hjälporganisationerna i Syrien att IS också stjäl biståndsleveranser till de som flytt terrorgruppens inflytande.

Stölderna är ett stort dilemma för hjälporganisationer aktiva i Syrien, och för USA:s del har de inneburit minskningar av hjälpsändningar till krigets offer.

Uppgifterna kommer från en av tidningen Wall Street Journals utsända i de turk-syriska gränstrakterna, och som intervjuat flera olika hjälporganisationer som är aktiva inne i Syrien, och som försöker bistå de människor som sedan krigets början saknar tillräcklig tillgång till mat och vatten, liksom till elektricitet och mediciner.

Stölderna omfattar bland annat amerikanska matleveranser till syriska barnfamiljer, avsedda att säkra flera månaders överlevnad, något som fått USA:s utrikesdepartement att åtminstone tillfälligt minska den typen av bistånd.

Bland islamisternas stöldgods finns även 30 generatorer värda ett par miljoner kronor, skänkta av Tyskland för att ge el och värme, liksom hundratusentals kronor i kontanter, grävskopor, och utrustning för att bygga brunnar i områden där dricksvattnet slagits ut.

IS uppges ge vidare en hel del av stöldgodset direkt till sina egna stridande, men terrorgruppen gör också ett stort nummer av att fördela mat och andra förnödenheter till civila, och påstå att hjälpen kommer från IS, för att på så sätt vinna - eller muta till sig - folkligt stöd.

Stölderna av bistånd sker utöver de förbud som IS ständigt upprättar mot hjälpleveranser i landets olika delar, konkreta hinder som bidrar till både svält och död bland redan hårt drabbade syrier.

En hjälparbetare säger att i andra konfliktzoner i världen brukar det på något sätt alltid gå att få igenom leveranserna, men att IS hittills lyckats stoppa mat och annan hjälp till minst 600 000 syrier – en siffra som bekräftas av FN.

Totalt uppskattar FN att runt en miljoner människor är på flykt från kriget i Syrien och Irak.

KARTA: Tre miljoner på flykt i Mellanöstern

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".