"Adopterade" barn via nätsajt – förfalskade dna

Utredaren: "Barnen blir en handelsvara"
1:51 min

Ett par från Kina som bor i Sverige åtalas nu misstänkta för att ha förvanskat dna för att få ett barn från en kinesisk internetsajt att framstå som deras dotter.

– Den gärning som jag väcker åtal mot är förvanskande av familjeställning. Det vill säga att man har förfalskat de här dna-proven och därmed fått barnet felaktigt registrerat som sitt biologiska barn. Och vilket straff kan man få för det? För det kan man få från dagsböter upp till fängelse i två år är det i straffskala, säger Josefina Yalo, åklagare på åklagarmyndigheten Södertörn i Flemingsberg utanför Stockholm.

De lämnade Kina som en familj då flickan var bara några månader gammal. De hade ordnat, som åklagaren menar, "förfalskade" födelsecertifikat där kvinnan och mannen framstod som flickans föräldrar.

– Det är ett tillvägagångssätt som strider mot hela det rättsliga förfarandet som gäller när det gäller adoption av barn eller omhändertagande av barn som har av olika anledningar skiljts ifrån sina föräldrar. Man skulle också kunna titta på det här som ett åtal som gäller handel med barn, barnen blir en handelsvara, det är en kriminell organisering, det är säkert så att det finns mycket pengar bakom att barn byts ut på det här sättet och det är ytterst allvarligt, säger Ingrid Åkerman, utredare hos länsstyrelsen där man arbetar med nationell samordning av människohandel och prostitution.

Det var i samband med en utredning om familjen i Sverige, som det uppdagades att det inte var parets eget barn, flickan hade då varit i landet i cirka 3 år. Enligt åklagaren har paret använt kvinnans moders dna, för att få flickan att framstå som deras barn.

De hittade flickan via en kinesisk nätsajt där det, enligt parets beskrivning, var en mötesplats för de som vill ha barn och de som valt att lämna bort sitt barn.

– De har fått den här kontakten via nätet, vi känner inte till några närmare omständigheter kring varifrån och genom vilka kontakt med föräldrarna till barnet, säger Josefina Yalo.

Sökningen efter den påstådda internetsajten har lämnats över till kinesisk polis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".