Telenors vd står med blicken sänkt.
Jon Fredrik Baksaas, koncernchef i Telenor och Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans president och misstänkt huvudperson i mutskandalerna. Foto: TT

Fler misstänkta Telenor-mutor i Uzbekistan

Fler misstänkta Telenor-mutor i Uzbekistan
1:47 min

Nya uppgifter om den misstänkta korruptionsskandalen med koppling till norska Telenor visar att företagets högsta ledning kan ha kännt till mutorna. Dessutom ska de ha pågått ändra fram till 2011.

Telenor äger en tredjedel av Vimpelcom, som är en stor aktör på mobilmarknaden i Uzbekistan, som klassas som ett av världens mest korrupta länder. Svenska TeliaSonera misstänks ha betalat mutor för att komma in på den uzbekiska marknaden. Det handlar om totalt över två miljarder kronor. Pengar som enligt åklagare sannolikt har gått till dottern till Uzbekistans diktatoriske president Islam Karimov.

I helgen rapporterade Ekot om dokument som visar att Vimpelcom, via ett hittills okänt dotterbolag, har agerat nästan exakt som TeliaSonera. Det handlade då om två misstänkta mutbetalningar år 2007 på totalt 25 miljoner dollar.

Idag publicerar tidningen Klassekampen uppgifter om nya dokument som finns hos Stockholms tingsrätt. De tyder på att Vimpelcoms dotterbolag Watertrail Industries även så sent som 2011 betalade presidentdottern för att få telelicenser i Uzbekistan. Då handlade det om 30 miljoner dollar.
2011 satt Telenors vd Jon Fredrik Baksaas i styrelsen för Vimpelcom. Frågan är nu vad han och andra i Telenors ledning visste om de här påstådda mutorna.

I helgen sa Telenors kommunikationschef Glenn Mandelid till Ekot att Telenor har nolltolerans mot korruption, även i sina delägda dotterbolag, men att det är upp till Vimpelcom att kommentera den misstänkta korruptionsaffären.

Telenors styrelseordförande Svein Aaser säger till tidningen Dagens Näringsliv att Baksaas är en man med integritet och att han säkert skulle ha gett signaler till Telenors styrelse om han hade känt till brott mot regler och föreskrifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".