Baby med blöja.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Digital docka hjälp för föräldrar med utvecklingsstörning

"Svårt att ta hand om ett barn"
1:54 min

För personer med neuropsykiatriska diagnoser, som har en utvecklingsstörning, startar nästa år ett nytt projekt i Uppsala med en datorstyrd docka för att förbereda föräldraskap.

Reality care baby, är en docka som ställs in digitalt på att den skriker, måste matas, bytas eller tröstas. 

– Hur gjorde man när barnet skrek, försökte man att ta upp barnet, få barnet tillfredställt, på vilket sätt gjorde man det och allt vad man gör med barnet registreras digitalt, säger Berit Höglund

Dockan kommer att lånas ut till ungdomar med utvecklingsstörning som vill bli föräldrar eller par som redan väntar barn. Man följer sedan upp med utvärderingssamtal över tid.

40-60 procent av barnen som har föräldrar med utvecklingsstörning placeras idag i forsterhem enligt en utländsk undersökning. Vid en tidigare studie som Berit Höglund gjort visade det sig att det fanns ett misstroende hos barnmorskor att föräldrar med utvecklingsstörning inte skulle klara föräldrarollen, att familjerna sannolikt skulle bli livslångt beroende av sociala insatser och att barnen istället borde växa upp i familjehem.

– Det är ju en grupp som individuellt sätt har hand om sina barn till den lägsta graden, säger Berit Höglund.

Fram till 1975 hade vi en lag om tvångsterilisering, då cirka 64.000 personer till stora delar med utvecklingsstörning och psykisk sjukdom steriliserades. Efter förbudet mot tvångssterilisering är föräldrar med utvecklingsstörning den grupp som inte får den hjälp de behöver menar många forskare. Någon kartläggning för behov, eller hur stor gruppen är nationellt, finns inte idag.

I Uppsala län som har 300 000 invånare har man gjort en mätning som blev klar 2008 och fann att drygt ett tusental barn då levde med föräldrar med utvecklingsstörning Berit Höglund menar att det vare sig finns resurser, hjälp eller tillräcklig kunskap om denna redan mycket utsatta grupp.

– Bara att man har en utvecklingsstörning så har man sämre utbildning, sämre inkomst, man har sämre ekonomi och förutsättningar att ta han om ett barn. Man har redan en pålaga kan man säga i och med att det är svårt att ta hand om ett barn. Det finns så otroligt många faror i ett hem, säger Berit Höglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".