Arga demonstranter sträcker händerna mot kameran.
Arkivbild från demonstrationerna i Ferguson 17 augusti. Foto: Charlie Riede/AP/TT

Guvernören i Missouri utlyser undantagstillstånd

Ekot i Ferguson 13/11: "De bara väntar på att explodera"
2:39 min

Guvernören i Missouri har utlyst undantagstillstånd i staten. Anledningen är att beskedet om polisen som sköt Michael Brown till döds i stadsdelen Ferguson i staden Saint Louis ska åtalas eller inte kan leda till oroligheter. 

Det var i augusti som den 18-årige obeväpnade Michael Brown sköts ihjäl av polis. Händelsen orsakade våldsamma sammanstötningar mellan demonstranter och polis, som sköt tårgas och gummikulor mot demonstranter.

Beslutet från åtalsjuryn om huruvida polisen som sköt Brown ska åtalas eller inte väntas komma inom kort.

Att guvernören Jay Nixon utlyser undantagstillstånd i staten innebär bland annat att han kan kalla in nationalgardet för att bistå den lokala polisen. Nixon skriver att oavsett vad utredningarna visar, kan det leda till ökade oroligheter.

När Sveriges Radios korrespondent Agneta Furvik besökte Ferguson i förra veckan intervjuade hon Rick Cannimore, som i protest mot dödsskjutningen stått mittemot Fergusons polisstation nästan dygnet runt sedan händelsen inträffade.

– Jag kommer att bli mycket, mycket besviken om det inte blir något åtal, sa han då. 

När Ekot besökte Ferguson var rädslan för mer våld det som oroade människor mest. Rick Cannimore berättade också att han, liksom de flesta i Ferguson, oavsett besked kommer att fortsatta agera fredligt. Han vill inte ha någonting att göra med dem som kommer till Ferguson för att plundra, bränna och förstöra.

– De bara väntar på att explodera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".